POBEDNICI KANA I VENECIJE NA FESTU: Najavljen program jubilarnog, 50. međunarodnog festivala, koji 25. februara otvara "Strahinja Banović"

A. POPADIĆ

01. 02. 2022. u 22:05

JUBILARNO, 50. izdanje Festa, pod sloganom "Hrabri novi svet" otvoriće 25. februara, u "Kombank dvorani", film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića.

ПОБЕДНИЦИ КАНА И ВЕНЕЦИЈЕ НА ФЕСТУ: Најављен програм јубиларног, 50. међународног фестивала, који 25. фебруара отвара Страхиња Бановић

Foto D. Milovanović

Do 6. marta, na 421 projekciji, u 12 bioskopskih sala, publika će videti 88 premijernih filmova, u šest programskih celina.

Fest je svoju publiku, osim dobrih filmova, navikao i na slavne goste, pa tako ni ovo, 50. izdanje, neće biti izuzetak.

- U Beograd, na otvaranje ili zatvaranje, stiže slavni ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Oliver Stoun nam je poručio da, za sada, ne planira dolazak u Evropu, ali promene su moguće. Pregovori se vode sa tri holivudska imena, ali je globalna situacija sa koronom takva da se potvrde pojedinih gostiju i dalje čekaju - kazao je na najavnoj konferenciji Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

"Titan", Foto Promo

Ranije je najavljen dolazak italijanskog reditelja Paola Đenovezea i američkog glumca Kejleba Londrija Džonsa, dobitnika Zlatne palme za mušku ulogu u Kanu.

- Svaki festival, pa tako i ovaj 50. Fest, radi se uz prepreke i prečice. Kao prvu prepreku izdvojio bih situaciju sa koronom, i kod nas i u svetu, koja dovodi u pitanje i mnogo veće festivale od Festa. To podrazumeva dostupnost nekih ljudi, mogućnost putovanja, planiranja... Druga prepreka je odsustvo Sava centra, koji se renovira, i kapaciteta od 3.600 mesta za Gala projekcije, što smanjuje prihode prikazivanja filma.

Nedostatak Sava centra pokušaćemo da nadomestimo većim brojem projekcija traženijih filmova - kazao je Karl.

On je ponovio svoje ranije izrečene stavove da naredni, 51. Fest, ne bi trebalo da liči na prethodnih pedeset, počev od kalendara održavanja (gde se, po njemu, kraj septembra nameće kao bolje rešenje), do jačanja takmičarskog programa, industri programa, većeg nagradnog fonda...

"Događaj", Foto Promo

Bez obzira na otežavajuće okolnosti u kojima se održava jubilarni Fest, to se neće osetiti u programu, najavljuju organizatori. Među pravim filmskim poslasticama su prošlogodišnji pobednici Kana ("Titan" Žulija Dukorno) i Venecije ("Događaj" Odri Divan), ali i nova ostvarenja eminentnih autora i starih znanaca festovske publike, kao što su Pedro Almodovar ("Paralelne majke"), Asgar Farhadi ("Heroj"), Pol Šreder ("Kockar"), Kenet Brana ("Belfast"), Leos Karaks ("Anet"), Šon Pen ("Dan zastave"), Žak Odijar ("Pariz: ljubavna priča"), Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića")...

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić najavio je da ćemo u Glavnom takmičarskom programu gledati 20 filmova iz celog sveta koji će se boriti za nagradu "Beogradski pobednik".

- Među njima je film "Mrak" Dušana Milića, koji je tek jedan od sedam srpskih filmova na Festu. Za "Pobednika" se nadmeće i Kventin Dupije sa filmom "Neverovatno, ali istinito" koji stiže pravo sa Berlinala, Šon Bejker sa "Crvenom raketom", Paolo Đenoveze sa "Superherojima", zatim Gaspar Noe, Aleksej German junior, Ursula Mejer... U konkurenciji je još jedan domaći film "Heroji radničke klase" Miloša Pušića koji, na našu veliku radost, takođe stiže sa Berlinala - najavio je Pantelić.

Van konkurencije biće prikazano premijerno još jedno domaće ostvarenje, dokumentarni film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea".

- Broj domaćih filmova koji će se premijerno prikazati na Festu je zaista impozantan i on odražava ono što se dešava u našoj zemlji, tu povećanu produkciju. Jer, osim filmova, snimaju se i visokokvalitetne serije, a jedna od njih, "Klan", odnosno, prve dve epizode druge sezone imaće premijeru na Festu - dodao je Pantelić.

U programu Fest Fokus naći će se 13 filmova, među kojima je "Evolucija" Kornela Mundruca i kazahstansko ostvarenje "Suncokret" u kome glavnu ulogu tumači Sloboda Mićalović.

Nikita Mihalkov, Foto D. Karadarević

KONCERT NA ZATVARANjU

ZATVARANjE 50. Festa, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su "Ratovi zvezda", "Indijana Džons", "Supermen", "Hari Poter" i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams, a povodom njegovog 90. rođendana.

- Ponosni smo što smo deo ovog velikog jubileja Festa i što ćemo čuvenim hitovima legende filmske muzike Džona Vilijamsa zatvoriti festival - kazao je Dragoslav Fredi Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS.

PROMOCIJA

TOKOM festivala biće promovisan nastavak edicije "Festovih 50", odnosno, knjige o Dinku Tucakoviću i Milošu Đukeliću, kao i drugo izdanje knjige Gorana Gocića o Emiru Kusturici.

Kusuturici će ove godine biti dodeljen i počasni "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, baš kao i našem čuvenom glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. festivala, "Pošte Srbije" pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja Festa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna