"DADOV" KAO IZ BAJKE: Omladinsko pozorište zablistaće u oktobru u punom sjaju

D. B. M.

30. 01. 2022. u 07:13

KROZ pozorište "Dadov", u prethodnim decenijama, prošlo je više od stotinu glumaca, bez kojih se danas ne može zamisliti pozorišna i filmska scena Srbije.

ДАДОВ КАО ИЗ БАЈКЕ: Омладинско позориште заблистаће у октобру у пуном сјају

Foto Privatna arhiva

U najstarijem omladinskom pozorištu kalili su se Predrag Ejdus, Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka Sablić, Feđa Stojanović, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Miloš Biković i mnogi drugi. Danas je ovo pozorište veliko gradilište. Rekonstrukcija će, ako sve bude teklo po planu, biti završena u oktobru.

- Uveliko se radi - kaže, za "Novosti", Vladimir Mijović, direktor "Dadova". - Odavno nisam doživeo da sve funkcioniše kao u bajci. Rekonstrukcijom je obuhvaćeno 918 metara kvadratnih, odnosno sve podzemne i nadzmene prostorije pozorišta u Ulici Desanke Maksimović na Vračaru. Grad Beograd prepoznao je tradiciju, zalaganje i minuli rad i odlučio da pomogne da "Dadov" postane savremeno opremljeno pozorište za mlade.

Pozorište će dobiti još jednu salu, a nov izgled imaće i foaje, biletarnica, garderoba, prostorija za glumce, kao i tehničke prostorije.

- Najveći posao biće na uređenju dotrajalih instalacija, koje su u lošem stanju, ali i na ugradnji najmodernije opreme - kaže Mijović. - Oprema koju smo koristili bila je stara čak 40 godina. Glavna sala neće menjati izgled, ostaće i dalje 150 sedećih mesta. Mladi će takođe moći da rade i organizuju svoje izložbe, jer će biti urađena galerija baš za tu namenu.

Prva predstava "Gradinar" izvedena je na pozornici pozorišta "Dadov" 27. decembra 1958. godine. Od tada je bilo oko 300 premijera. Glumci danas rade u specifičnim uslovima. I pored toga što se probe često održavaju pod maskama, što još nemaju svoju scenu, uspeli su da pripreme novu predstavu. Premijera "Bajke za decu i odrasle", u režiji Srđana J. Karanovića, zakazana je za utorak, 1. februar, u Velikoj sali Doma kulture "Studentski grad".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)