NOVI DADOV IDUĆE JESENI: Počela obnova Omladinskog pozorišta u Desanke Maksimović na Vračaru

S.V.

20. 12. 2021. u 12:30

OBNOVA Omladinskog pozorišta Dadov u Ulici Desanke Maksimović na Vračaru počela je nedavno, a kraj radova očekuje se u jesen naredne godine.

НОВИ ДАДОВ ИДУЋЕ ЈЕСЕНИ: Почела обнова Омладинског позоришта у Десанке Максимовић на Врачару

Foto Fejsbuk

Vrednost projekta sanacije ovog teatra od 918 kvadrata je oko 173 miliona dinara, a nadležni najavljuju da će pozorište dobiti sve najmodernije uslove za rad.

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biće obnovljene podrumske prostorije, foaje, biletarnica, garderoba...

- Postojeća pozorišna scena sa gledalištem će se sanirati i adaptirati. U dograđenom delu iza scene biće novi prostori za glumce, fundus dekora, rekvizitarnica i tehničke prostorije. Galerija sa koje se može pristupiti loži iza kamere biće formirana u okviru postojeće spratne visine prizemlja - objasnio je Vesić.

Najveći posao biće na uređenju dotrajalih instalacija, koje su u veoma lošem stanju. Ugradnjom adekvatne termoizolacije izvršiće se energetska sanacija objekta, a postaviće se i nove elektro i telekomunikacione instalacije. Takođe, biće obnovljena i unutrašnja kanalizaciona mreža.

Foto D. Milovanović

Pozorište Dadov počelo je da radi 27. decembra 1958.godine u privremenom objektu u Molerovoj 33, a deset godina kasnije uselio se na sadašnju adresu. Od tada, u ovom omladinskom teatru nije rađena nijedna velika obnova, a zgrada je zbog godina neodržavanja sve više propadala. Grejanje godinama nije radilo, što je otežavalo igranje predstava. Glumci nisu imali garderobu, već su se presvlačili u svečanoj sali.

Ti problemi sada odlaze u prošlost, a jedino što se neće promeniti jeste 150 sedećih mesta.

SLAVNI "DADOVCI"

U VRAČARSKOM Omladinskom pozorištu Dadov počele su karijere današnjih slavnih srpskih glumaca. Među njima su Jelisaveta Seka Sablić, Svetlana Bojković, Dara Džokić, Zlata Numanagić, Feđa Stojanović, Predrag Ejdus, Miloš Biković, Marija Karan, Milan Marić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)