MILAN MARIĆ KAO ŽARKO LAUŠEVIĆ: U pripremi serija "Godina prođe, dan nikad" o životu čuvenog glumca

JELENA BANjANIN

22. 01. 2022. u 10:38

KADA je Žarko Laušević u pitanju, nebeske sile su bile prilično široke ruke: dale su mu nesvakidašnji glumački dar, a ne manjka mu ni spisateljskog talenta.

МИЛАН МАРИЋ КАО ЖАРКО ЛАУШЕВИЋ: У припреми серија Година прође, дан никад о животу чувеног глумца

Foto N. Skenderija

Pre deset godina svoju impozantnu i tragičnu životnu priču pretočio je u knjigu "Godina prođe, dan nikad", koju je objavila Kompanija "Novosti".  Ovo delo je tada  prodato u neverovatnom tiražu od preko 350.000 primeraka. Autobiografdska priča Žarka Lauševića i dalje izaziva veliko interesovanje čitalaca, a ono što će je učiniti i "vidljivom" je veliki TV projekat. Naime, pravo na ekranizaciju ovog dela produkcija "Fajerflaj" otkupila je još pre godinu dana, a sada je sve izvesnije da ćemo uskoro gledati seriju "Pad" o životu čuvenog umetnika.

Osim po "Tajkunu", "Porodici", "Crnoj svadbi" i drugim uspesima, producentska kuća "Fajerflaj" poznata je i po tome što projekte dugo priprema i drži pod velom tajne. U javnost su, međutim, dospele informacije o novoj seriji, i nagađalo se da se u najužem krugu za glavnu ulogu  nalaze Miloš Biković, Marko Grabež i Vučić Perović. Ipak, lik Žarka Lauševića igraće Milan Marić. Talentovani glumac već je na velikom i malom ekranu dočarao brojne biografske priče - od Sergeja Dovlatova, Danila Ilića i kneza Milana Obrenovića, preko mladog Vukana Nemanjića do Čedomira Jovanovića i Tome Zdravkovića.

Scenario je, saznajemo, skoro gotov,  a podpisuju ga  Petar Mihajlović i Bojan Vuletić,  koji će biti i reditelj. Serija "Pad" nastaje uz podršku "Telekoma Srbije", snimanje bi trebalo da počne na proleće, a emitovanje se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine.

Podnaslov "Dnevnik jedne robije" sugeriše šta ćemo gledati u najavljenih osam epizoda.

Knjiga "Godina prođe, dan nikad" zapravo je zbirka beleški koje je Žarko Laušević vodio tokom prvih 455 dana zatočeništva - od 31. jula 1993, kada je ubio dvojicu i ranio jednog mladića, do 28. oktobra 1994, kada je prvostepeno osuđen na petnaest godina robije. Među koricama su ispisani putevi njegove glumačke karijere - studije, prve manje i veće uloge, trema, slike iz prošlosti, prijateljstvo s Rahelom Ferari i Josifom Tatićem, druženje u kafani Manjež... Precizno su naslikani piščevi zatvorski sapatnici, kao i komandiri, čuvari, lekari, advokati. Posle ovog dela usledile su "Druga knjiga" i "Sve prođe, pa i doživotna", obe u izdanju "Hipatije". Žarko Laušević je tako zaokružio troknjižje pod zajedničkim naslovom "Dnevnik jedne robije". Njegova dnevnička proza, saznajemo, biće pretočena u novu knjigu koja bi uskoro trebalo da se nađe pred čitaocima.

Glumac koji je pre dva dana, na Bogojavljenje, napunio 62. godine, nekoliko je puta u životu počinjao ispočetka: "Počeo sam novi život kada sam 1978. došao u Beograd na studije, završio fakultet, počeo novi život. Onda se desila ta tragedija, posle izlaska iz zatvora sam opet bio na početku, posle bombardovanja sam otišao u Njujork i - opet početak. Taj odlazak je bio najbolniji".

 

 

Foto V. Danilov

Šta god je Žarko Laušević odigrao, bilo je za pamćenje. I za nagrade. Imao je 25 godina kada je sa serijom "Sivi dom" doživeo ogromnu popularnost, a 27 godina kada je 1987. za film "Oficir s ružom" dobio "Zlatnu arenu" na jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli i "Cara Konstantina" u Nišu. Imao je 30 godina kada mu je u Novom Sadu uručena "Sterijina nagrada" za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save u predstavi "Sveti Sava". Igrao je u serijama i filmovima "Vuk Karadžić", "Braća po materi", "Kosovski boj", "Zaboravljeni", "Crni bombarder", "Nož"... Vlasnik je i najviših priznanja na festivalima Grad teatar u Budvi, Gran prija na Filmskim susretima u Nišu, nagrade Zoran Radmilović...

Foto Arhiva

Poslednjih godina, nakon filma "Smrdljiva bajka", koji mu je doneo Gran Pri na filmskom festivalu u Nišu 2016. godine, Žarko Laušević je sve češće u Beogradu. Oživeo je nezaboravne likove u serijama "Senke nad Balkanom", "Koreni", "Pet", "Državni službenik", "Ime naroda", "Aleksandar od Jugoslavije", "Kalkanski krugovi", "Vreme zla". Tek ćemo ga gledati u filmovima "Leto kada sam naučila da letim", "Volja sinovljeva" i "Heroji Halijarda", a već je izvesno da će se snimati i serija prema kapitalnom delu Dobrice Ćosića "Vreme smrti", u kojoj će takođe igrati. U seriji "Pad" formalno neće učestvovati. Zato sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo kako će na ekranu izgledati literarno moćna i dokumentarno ubedljiva, uzbudljiva i na momente bolno dramatična knjiga Žarka Lauševića, pa i šta će on sam na sve to reći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a