PREMINUO SRPSKI SLIKAR DAMJAN ĐAKOV: Odlazak velikog umetnika koji je ostavio dubok trag u evropskom slikarstvu

Novosti online

09. 01. 2022. u 17:48

SRPSKI slikar Damjan Đakov preminuo je posle kraće bolesti.

ПРЕМИНУО СРПСКИ СЛИКАР ДАМЈАН ЂАКОВ: Одлазак великог уметника који је оставио дубок траг у европском сликарству

Foto: Jutjub/SuRTVCity

Damjan Đakov je 1959. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Dugo godina živeo je i radio u Italiji.

Do sada je preko dvadeset puta izlagao u Beogradu, u salonu Narodnog muzeja i u više prestoničkih galerija, a i u Njujorku, Modeni, Veneciji, Đenovi, Sijeni i mnogim drugim gradovima.

Đakov je posle Likovne akademije ne čekajući ovde šansu, otišao u Italiju. Učestvovao je na više od sto kolektivnih izložbi u Evropi i preko četrdeset najvažnijih evropskih sajmova umetnosti. Damjanovi radovi nalaze se u privatnim i ekskluzivnim muzejskim kolekcijama širom sveta.

U Italiji Đakov je razvio osobeni i prepoznatljiv stil, inspirisan fresko slikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz kombinovao je sa modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i kataloga i svrstavaju ga u svoje najbolje savremene slikare. Na opasku da je i svetski i evropski i italijanski i srpski umetnik, odgovarao je "I svoj, i svačiji i ničiji, tako nekako…"

Svojim opusom ostavio je dubok trag u evropskoj, italijanskoj i srpskoj umetnosti. Bio je clan ULUS-a. Datum sahrane će biti nakadno određen.

(Politika)

BONUS VIDEO: Akademski slikari crtaju mural patrijarhu Irineju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)