ŠOBAJIĆEVA ŽITNA POLJA OD DANAS PRED PUBLIKOM: Postavka u znak sećanja na velikog srpskog slikara u Galeriji Kombank dvorane

M. A. K.

16. 12. 2021. u 12:00

SVOJU poslednju izložbu naš čuveni slikar, koji je u aprilu preminuo od posledica virusa korona, Miloš Šobajić (1945- 2021), održao je u Galeriji Kombank dvorane.

ШОБАЈИЋЕВА ЖИТНА ПОЉА ОД ДАНАС ПРЕД ПУБЛИКОМ: Поставка у знак сећања на великог српског сликара у Галерији Комбанк дворане

Miloš Šobajić / Foto G. Čvorović

Bila je to prva umetnička postavka, kojom je, 5. marta, otvoren ovaj izložbeni prostor. Činile su je slike, skulpture i video-radovi. Tada je predstavljena i knjiga Miloša Šobajića "Mojih devet života" u izdanju "Vukotić medije".

Čuvajući uspomenu na autora međunarodne reputacije, danas će u 16.30 biti otvorena još jedna njegova izložba. Posthumnu postavku pod nazivom "Moja žitna polja", čine radovi nastali od 2016. do ove godine, a trajaće do 13. januara.

U okviru ovog likovnog događaja biće prikazan i film Vladimira Valesinskog "Miloš Šobajić 2016-2021", a pred posetiocima će se naći i fotografije iz porodične arhive umetnika. Inače, odabrana dela Miloša Šobajića čine deo stalne postavke Kombank dvorane.

Inače, Šobajić se posle završene Likovne akademije u Beogradu 1972. uputio u Pariz. Imao je više od 80 samostalnih i preko 420 grupnih izložbi širom sveta. Dela mu se nalaze u mnogobrojnim muzejima i galerijama u svetu. Dobitnik je prestižnih priznanja u zemlji, a Ruska duma ga je odlikovala Ordenom počasnog gosta Rusije, 2018, kada postaje i član Udruženja umetnika Rusije.

O jedinstvenom stvaraocu danas će govoriti Vjera Vuković, novinar, Sofi Bidar, psiholog, i Igor Stanković, direktor Kombank dvorane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a