U MUZEJU JUGOSLAVIJE IZLOŽBA "OSMI KILOMETAR": Od Đardina do beogradskog Hajd parka

M.A.K.

14. 12. 2021. u 17:28

IZ Paviljona Srbije u Đardinima na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji ove godine, u Muzej Jugoslavije, u beogradskom Hajd parku, je stigla izložba koja nas je predstavljala na ovoj uglednoj smotri - "Osmi kilometar", čiji su autori okupljeni oko platforme "Moderni u Beogradu".

У МУЗЕЈУ ЈУГОСЛАВИЈЕ ИЗЛОЖБА ОСМИ КИЛОМЕТАР: Од Ђардина до београдског Хајд парка

Foto Muzej Jugoslavije, Goran Zlatković

Zgrada Muzeja 25. maj ugostila je postavku o rudarskom gradu Boru, koja je u direktnoj je vezi sa jednim od pet industrijskih lokaliteta zastupljenih na tek otvorenoj izložbi Muzeja Jugoslavije - "O fabrikama i radnicima", koja se bavi industrijskim nasleđem na prostoru Srbije.

- Izložba prikazuje kako se na primeru Borskog basena razvijena rudarska proizvodnja do sada jednoznačno postavljala kao isključivi faktor postojanja grada - ističu autori i autorke izložbe.- Umrežavanjem ove proizvodnje u globalne tokove kapitala, u gradu se ispoljava odsustvo mogućnosti rada na društvenom i prostornom planu. Ujedno, usled neodrživosti predloženih alternativa socio-ekonomskog razvoja Bora, ovo je i prilika za redefinisanje odnosa život - rad, a time i fizičkog okvira unutar kojeg se navedeni procesi odvijaju. Stoga, izložba i istraživanje razmatraju budućnost ovog odnosa kroz temu "osmog kilometra", koji uvodi poremećaj u poredak postojećih sedam gradskih zona - sedam gradskih kilometara. Svaki od sedam kilometara istražen je kroz studije arhivske građe i kroz projekat teme koja je specifična za određeno područje, to jest kilometar grada. Odgovarajuće teme su redom: industrija, prostorno planiranje, prostori kulture, stambeni standard, kultura svakodnevnog života, ekologija, i demografija.

Platformu "Moderni u Beogradu" čine: Iva Bekić, Petar Cigić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Irena Gajić, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Snežana Zlatković, a saradnici na izložbi su bili: Katarina Đorđević, Stefan Đorđević i Dragan Stojmenović.

Izložba će trajati do 15. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024