NA POTEZU KOMISIJA: Kandidati Udruženja dramskih i filmskih umetnika za nacionalno priznanje

V. V. S. - A. P.

01. 12. 2021. u 10:28

ROK za predloge kandidata upućenih na javni poziv za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (odnosno kulturi nacionalnih manjina) Ministarstva kulture i informisanja - istekao je juče.

НА ПОТЕЗУ КОМИСИЈА: Кандидати Удружења драмских и филмских уметника за национално признање

Lazar Ristovski, Bogdan Diklić, Miljen Kljaković, Foto Tanjug/Z. Jovanović/D. Milovanović

Posle selekcije u reprezentativnim udruženjima, pred sedmočlanom stručnom komisijom (koju će imenovati ministarka Maja Gojković), izbor nosilaca ovog uglednog priznanja svešće će se na ukupno dvadeset "srećnika".

Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, apsolutnom većinom (posle "zbrajanja" nagrada i priznanja) odlučili su se za rediteljku, dramskog i proznog pisca Vidu Ognjenović, glumca i reditelja Lazara Ristovskog i glumca Voju Brajovića. Tri imena izdvojila su se i zajedničkom odlukom Udruženja filmskih umetnika Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije. UFUS je predložio reditelja Gorana Markovića i scenografa Miljena Kreku Kljakovića, dok je UFGS kandidovalo Bogdana Diklića. Dan ranije, sa imenima uglednih članova istupila su i književna udruženja (UKS i SDK) - Đorđo Sladoje, Mošo Odalović i Dragan Velikić.

Lazar Ristovski, Bogdan Diklić, Miljen Kljaković, Foto Tanjug/Z. Jovanović/D. Milovanović

Voja Brajović, Vida Ognjenović i Goran Marković, Foto Anđela S. Živković/N. Skenderija/Tanjug

Da podsetimo, priznanja (u narodu poznata kao "nacionalne penzije") dodeljivaće se posle osmogodišnje pauze, a preciznija pravila ovog puta su regulisana Uredbom o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina (Vlada je usvojila u februaru prošle godine) - do koje se došlo posle višemesečnih javnih sesija o kriterijumima i proceduri dodele.

Uredba predviđa da svaka umetnička oblast može da kandiduje najviše tri stvaraoca (a po jednog predstavnici manjina) u dvadeset dve umetničke oblasti. Uz ostvarenje prava na penziju, kandidati, prema Uredbi, treba da ispune kriterijume kojima su doprineli razvoju kulturnih vrednosti u zemlji i međunarodnoj afirmaciji, kao i da su dobitnici najznačajnijih nagrada i priznanja. Između ostalog, reč je o republičkim nagradama za poseban doprinos, nagradama za životno delo, stručnim nagradama sa međunarodnih festivala, nagradama sa festivala od republičkog značaja, stručnim nagradama udruženja.

UPOLA MANjE KORISNIKA

DA podsetimo, od 2007. godine kada je ustanovljeno nacionalno priznanje za vrhunske domete (inače, u vreme mandata ministra kulture Voje Brajovića) do 2013. kada je nacionalna penzija obustavljena - dodeljena su 503 priznanja, dok ih trenutno prima 231 umetnik penzioner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)