ZAŠTITA SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILICE: Noć veštica u Srbiji

Labud Dragić, književnik

14. 09. 2021. u 11:21

OKUPATORI su satirali i uništavali sve nacionalne vrednosti, udarali na jezik i pismo, na kulturu uopšte, na crkvu, istoriju i običaje

ЗАШТИТА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЋИРИЛИЦЕ: Ноћ  вештица  у Србији

Foto M. Anđela

Ograničavanjem teme na broj slovnih znakova činimo medveđu uslugu i temi i autoru. (Kad god sam pokušao da slova, ili slovne znakove, nazovem "karakterima" na tome mestu mi se slomilo srce olovke. Možda je problem u mome karakteru?!). Ali, evo, dok sam još u zoni dozvoljenog broja "karaktera" da neposredno odgovorim na pitanje:

Zašto država ne štiti ćirilicu?

Zato što to nije u sveri njenih interesovanja. Zato što Država nije tu radi nas nego onih koji smišljaju zakone na našu štetu i sramotu! Država ima otprilike ovakav logički rezon: Mi imamo svoj narod, a on je ionako naš. Zanemarimo ga i udovoljimo gostima. Ako je naše pismo ćirlica... To ionako svi znamo po prirodi stvari. Zato učimo latinicu!

Činjenica da je Republički sekretarijat za zakonodavstvo odbacio Predlog izmena Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, govori o tome da se Đavo debelo odomaćio u našoj kući, toliko da se oseća glavnim gazdom, da su kod njega ključevi. Dodamo li ovome podatku činjenicu da je po hitnom postupku usvojen tzv Zakon o rodnoj ravnopravnosti pojmovno i logički neodrživ, skaredna besmislica koja poništava samu suštinu jezika kao sredstva za sporazumevanje i komunikaciju - jasno je da je Nečastivi zaposeo naše dvore! Dodajmo još silu kojekakvih, "paketa", "svežnjeva", kojekakvih "normi" propisa i pravilnika, te svakakvih pravnih nakaznosti o kojima ništa i ne znamo - onda ćemo razumeti da je na putu ka našem istrebljenju osiromašeni uranijum bio samo blaža faza!

Labud Dragić, književnik, Foto N. Skenderija

Ako pri tome sve to povežemo sa protagonistima sa individuama u ulozi izvođača od kojih kreće inicijativa, ako imamo na umu svu tu galeriju satanskih kreatura neotklonjivih iz vrtloga i glavnog toka velike političke kloake - onda je pravo čudo što još uvek pokazujemo ikakve znake života!

Ingeniozni maestro zla, za koga su i Gebels i Mengele i svi Hitlerovi anđeli puka naiva, dao je obrazac za budućnost Srbije. On se zove "Petrova rupa". Zato ga tako brižno i čuvamo u kućici cveća!

Počitaema gospodo! Svi vi, naši čerčili i de goli, niste vi pod hipnozom: vi ste u dubokoj komi!

Šta su prioriteti države?

Bolnice! Pospremanje parkova i zelenih površina, trebljenje krpelja i buva (treba stvoriti uslove za naše goste sa Bliskog Istoka, iz Azije i Afrike. Afganci sam što nisu!) Onda lgbt; ili prvo lgbt, pa pruge! "U bolnici ćeš se lečiš, ako si vakser dobrovoljac, niz prugu da odeš!"(narodna iz Leskovca)

Izmene zakona čame u fioci

U Skupštini Srbije juče je počela rasprava o Predlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, a ministrka kulture Maja Gojkovuć rekla je da će predlog zakona biti usvojen sutra na Dan srpskog jedinstva i to u skupštinama Srbije i RS.

Prema predlogu ovog zakona ćirilicu će ubuduće morati da koriste subjekti koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala, javne medijske ustanove RTS i RTV. Ćirilica će biti obavezna pri ispisivanju poslovnog imena odnosno naziva, sedišta, delatnosti, naziva roba i usluga, uputstava za upotrebu, informacija o svojstvima robe i usluga, garancijskih uslova, ponuda, računa, faktura i potvrda.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu. Novčane kazne za prekršaj kreću se od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica i od 15.000 do 100.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Zakon predviđa i osnivanje Saveta Vlade za srpski jezik, koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog.

Proizlazi da je zatajio obrazovni sistem, koji se preobratio u antisistem! Na tome se još radi! Biće tu usavršavanja!

Ako je prva Jugoslavija sahranila sve naše pobede i preobratila ih u poraze, druga je naše poraze učinila trajnim. Ni danas ne uspevamo da se izvučemo iz toga gliba.

Ako zanemarimo nijanse najnovija okupacija išla je vrlo efikasno i preko tri nivoa.

Prvi su činile okupacione sile i njihove ambasade kao neposredni kontrolori, čiji su predvodnici svi oni koji su nas bombardovali, a bogme i neki koji nisu!

Tu su i njihovi sateliti ili pronacističke državice nastale raspadom Jugoslavije.

Zamisao da se Srbija okruži tim u samoj biti genocidniom tvorevinama a da se od same Srbije napravi neka mini Jugoslavija. U toj smanjenoj Jugoslaviji Srbi i njihov jezik bili bi poslednji.

Drugi, znatno podmukliji nivo išao je preko NVO čiji je spiritus movens bio takozvani Fond za otvoreno društvo s neograničenim finansijskim sredstvima, s uposlenicima bolesnih ubeđenja i neutoljivih i perverznih ambicija, koji su delovali po principima sekte i sa vrlo razgranatom mrežom agenata s patološkom mržnjom prema svemu srpskom.

Treći nivo činili su autošovinisti koji su, potpomognuti pomenutim činiocima, zaposeli ključne institucije države od Univerziteta do SANU. Autošovinisti, poznati i kao "drugosrbijanci" uložili su iznenađujući potencijal samoporicanja i mržnje na sve što je od vrednosti i nacionalnog značaja. (Nije isključeno da su to samo agenti ustaštva i njihovi izdanci posejani ovde još za vremena "velikog Jugoslovena" Štrosmajera, a naročito nakon proboja Solunskog fronta, da bi se sasvim ustoličili u vreme Broza. Osvajanje Beograda iznutra počelo je poodavno, a okupatori su satirali i uništavali sve nacionalne vrednosti, udarali na jezik i pismo, na kulturu uopšte, na crkvu, istoriju i običaje. To je rat koji neprekidno traje na svim nivoima i deluje u svim sverama duhovnosti i kulture.

Njegoš je pre dvesta godina najavio ovu izopačenost, devijaciju, mutaciju u našem nacionu ("Bog vas kleo prokleti izrodi!"), a jedan od njihovih vidova personificira veštica iz "Gorskog vijenca". Danas ih ima na desetine i svedoci smo njihovog javnog i tajnog delovanja, ovde i tamo.

Dakle, ovaj virus samoporicanja, samouništenja, što živi u našem nacionu i od nekih mističnh sila spolja (nije teško ni pogoditi kojih), odavno je negovan i održavan.

Svaka vlada, od Petooktobarskog prevrata, merila je svoj uspeh stepenom servilnosti i ustupcima prema navedenim okupacionim faktorima. Naporedo su i apetiti okupatora rasli!

Zato, kada me pitate Zašto država ne štiti ćirilicu? mogu da vem odgovorim krajnje jednostavno:

Pa zato što je nema. Ne ćirilice, nego države. Ili tačnije, države ima onoliko koliko je potrebno okupatorima!

Od države je danas ostao samo Ustav.

I našli smo se u situaciji onog junaka iz vica, u kome, Haso, opomenut od suseda da mu ode voz samouvereno uzvraća: Baš me briga! U mene je karta!

A mi, imamo Ustav!

Bilo da je ispisan na pergamentu ili na glinenim pločama, nastavili se ovako, od njega neće ostati ni pramičak dima. Ali to je naš Ustav!

Po ustavu ćirilica je službeno pismo.

Naša država se već nekoliko decenija javlja samo kao podizvođač NVO fronta.

Mi smo u periodu analognom godini 1881, kada je Srbija potpisala tajnu konvenciju i time ukinula sopstveni suverenitet, a koliko nam još treba do 1903. samo Bog zna!

Izgubili smo jedan i po vek.

"Sahranjeni tu su nekadašnji venci,

I prolazna radost celog jednog roda..."

Novija etapa je počela kao diktatura proletarijata a dovršava se kao tiranija idiota.

Naročito idiotkinja! Marksizam je smenila korona.

"Strašilo je slušat šta se radi!"

Svaki član Vlade može na svome telefonu naći podatak o irskom nobelovcu Džordžu Bernardu Šou, koji je u testamentu ostavio iznos od... 367, 233 funte onome ko pojednostavi englesko pismo po uzoru na srpsku ćirilicu: jedno slovo jedan glas!

Stav Bernarda Šoa nije usmljen o savršenosti ćirilice, a koliko je poznato pomenuta suma još čeka.

(Međutim, zašto da je koristimo kad ćirilicu imamo? Drugo je - da nemamo!)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024