ZAGLEDAN U ČOVEČANSTVO: Skulpture Nikole Buvea u galeriji "Radovan Trnavac Mića"

B. PUZOVIĆ

30. 10. 2021. u 10:16

U GALERIJI Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu otvorena je izložba 22 skulpture napravljene uglavnom od gvožđa i u kombinaciji sa kamenom i drvetom, francuskog vajara Nikole Buvea.

ЗАГЛЕДАН У ЧОВЕЧАНСТВО: Скулптуре Николе Бувеа у галерији Радован Трнавац Мића

Foto IUS Trnavac

Izložba Homo Tribalicus, umetnika koji ističe da stvara u svim prirodnim materijalima, jer mu je priroda najveći izvor inspiracije, biće otvorena do kraja godine.

Putovanja po Evropi, Africi, Severnoj Americi, susreti sa raznim kulturama, ljudima i običajima, ostavili su snažan utisak na njega i dali mu širi izvor inspiracija, koje je primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu. Pohađao je Akademiju likovnih umetnosti u Karpantri, potom u Avinjonu. Pored vajarstva, uspešan je i u dizajnu i pozorišnoj scenografiji.

Sa porodicom se preselio u Srbiju, u mirnom banatskom selu Miletićevu načinio je atelje i posvetio se vajarstvu. Iako živi u Srbiji, od 2016. do 2019. godine realizovao je, kao unutrašnji dizajner, novu radionicu "Artfer" u Francuskoj. U selu Vilovi, kod Nove Varoši, lane je započeo novi projekat - "Park skulptura", koji još nije završen.

Postavku u "Trnavcu" čine dela koja su svojevrsna galerija portreta od daleke prošlosti prema dalekoj budućnosti. Zagledan u čoveka i čovečanstvo, Buve donosi lica onih koji nose sav teret civilizacije. Njegove skulpture, kako je rečeno, pune su dinamičnih ritmova, kao da ih je nacrtao olovkom na papiru - istovremeno su realne i nadrealne, ekspresivne i futurističke. Daje doživljaj sveta prepun dilema, slutnji, besmisla...

- Centar pažnje je čovek kojim se autor opet obraća čoveku - rekla je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović.

- Svaki od njih je sa izrazom koji oslikava lepotu, ravnodušnost, užas, ili bol. Umetnik je nepogrešivo odredio suštinu ovim, tako dramatičnim, prizorima. Ove skulpture su amalgami ne samo materijala koje umetnik vešto oblikuje, već i prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čoveka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)