GLUMČINA DO POSLEDNJEG DAHA: Ciklus filmova u Kinoteci posvećen Belmondu

A. POPADIĆ

19. 10. 2021. u 14:17

FRANCUSKI institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru filmova čuvenog glumca Žan-Pola Belmonda od 21. do 27. oktobra 2021. godine.

ГЛУМЧИНА ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА: Циклус филмова у Кинотеци посвећен Белмонду

Ludi Pjero,Foto Imdb

Publika će imati priliku da pogleda dvanaest ostvarenja velikana svetskog filma koji je preminuo u Parizu 6. septembra, u 89. godini.

Program započinje filmom koji mu je i doneo svetsku slavu - "Do poslednjeg daha" (1960) Žan-Lika Godara. Bio je to Godarov rediteljski debi, film koji je proslavio i njega i Belmonda. Iako sniman bez gotovog scenarija, koji je Godar dopisivao svakodnevno, a glumci igrali gotovo bez pripreme. Ali, takav način rada iznedrio je remek-delo svetske kinematografije koje je postalo i predvodnik francuskog novog talasa.

Za Godara, sa kojim će glumac sarađivati i kasnije u filmovima "Žena je žena" i "Ludi Pjero" (oba su na repertoaru Kinoteke), Belmondo je bio arhetipski gangster i grubijan, lucidan i dovitljiv. Varijante ove uloge igraće do kraja karijere, ali nije se libio ni romantičnih i nežnijih junaka, poput onog u "Dve žene" Vitorija de Sike.

Do poslednjeg daha,Foto Imdb

 

Belmondo je sa najvećim francuskim rediteljima snimao po nekoliko filmova. Uz pomenutog Godara radio je i sa Klodom Šabrolom, Lujom Malom, Žan-Pjerom Melvilom, Žanom Bekerom... dok je ekran često delio sa svojim neprijateljem koliko i prijateljem - Alenom Delonom.

Imidž grubijana koji se ne libi svađa pratio ga je i privatno. Na snimanju filma "Najstariji Feršo" (takođe na programu) potukao se sa rediteljem Melvilom, posle čega su se obojica zaklela da više neće sarađivati. Čuvena je i njegova svađa sa Delonom i sudski spor oko imena na špici posle zajedničkog filma "Borsalino", kada je Belmondo smatrao da je nepravedno gurnut u drugi plan.

Žena je žena,Foto Imdb

Bio je veliki poštovalac sporta. U ranoj mladosti profesionalno se bavio boksom, što je za posledicu imalo slomljen nos i ožiljke. Trenirao je i fudbal, bio golman, a kasnije se i upisao u istoriju "najvažnije sporedne stvari na svetu" kao jedan od osnivača kluba Pari Sen Žermen.

Do 27. oktobra u Kinoteci će biti prikazani i filmovi "Leon Morin, sveštenik", "Čovek iz Rija", "Moderato kantabile", "Potkazivač", "Doktor Popol", "U lavirintu moći", "Roberto la Roka" i "Kradljivac iz Pariza". Ciklus Velikani svetskog filma posvećenog Belmondu zatvara "Vreli asfalt", još jedna krimi-priča u kojoj je blistao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri