EPSKO HEROJSTVO NAŠEG NARODA: Gornji Milanovac deo filmskog projekta "Operacija Halijard - Vazdušni most"

M. BOŠNjAK

13. 10. 2021. u 09:37

PROTOKOL o saradnji, kojim opština Gornji Milanovac stiče status domaćina filmskog i TV projekta "Operacija Halijard - Vazdušni most", čiji scenarista i režiser je Radoš Bajić, u ime produkcije Contrast studios d.o. Beograd potpisali su Nedeljko Bajić, njen direktor, i prvi čovek milanovačke opštine Dejan Kovačević.

ЕПСКО ХЕРОЈСТВО НАШЕГ НАРОДА: Горњи Милановац део филмског пројекта Операција Халијард - Ваздушни мост

ZALAGANjE Božović, Laušević i Bajić, Foto promo

Ta operacija evakuacije oko 500 savezničkih pilota, čije avione su Nemci oborili nad Srbijom tokom njihovog bombardovanja naftnih postrojenja kod Ploeštija, u Rumuniji, koje je koristio Hitlerov Vermaht, a spasavao ih narod Rudničko-takovskog kraja, počela je u martu 1944. Tada je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji Glavni štab se nalazio na Ravnoj Gori, naredio gradnju improvizovanog aerodroma na Galovića poljani, kod Pranjana. U njoj su učestvovali četnici i narod tog kraja, koji je spasene pilote od Nemaca čuvao po cenu vlastite pogibelji.

- Ove godine, okončali smo deo snimanja, najzahtevniji nas čeka 2022. Teško bi bilo, bez podrške opštine. Projekat podrazumeva film" Heroji Halijarda" i TV serijal "Vazdušni most". Ovaj rad je za nas obavezujući, zbog veličanstvene istinite priče o herojstvu našeg naroda, da je pokažemo publici širom sveta - najavljuje Nedeljko Bajić.

U središte priče stavljeni su običan čovek i osobenosti našeg naroda.

- I to, suprotno medijskoj i političkoj nezasluženoj omrazi Srba od devedesetih godina prošlog veka. Priča je to o humanosti, iako je njome rukovodila JVuO, koja je zatim puštena "niz vodu". Baš to, istinitoj priči daje još veću sudbonosnost i dramatičnost!

Seljaci ovog kraja pokazali su neviđenu ljudskost, prema ljudima čiji jezik ne razumeju, čak i druge boje kože... Zato "Halijard" pripada Gornjem Milanovcu, biće to naša zajednička priča, videće je ceo svet, afirmisaće sav taj istorijski događaj - najavljuje Radoš Bajić.

Ovi krajevi su, po Kovačevićevim rečima, bili u zapećku nakon Drugog svetskog rata , pa je ovo prilika, da seljak, patriota iz tog vremena, zasluženo bude deo ovog projekta, da pranjanski kraj bude ovekovečen zbog nesebične hrabrosti svojih predaka.

Glavne uloge u filmu igraće: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović...

Premijera 2023.

SVEČANU premijeru ovog projekta zakazujemo na proleće 2023. godine - garantuje Radoš Bajić. - Od tada, ova istinita priča obići će svet, istinom o Srbima. Treba mnogo dana rada istraživanja ove ranije zabašurivane priče.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)