SAGA O BALKANSKOJ PORODICI: Predstavu Balkan Bordello Atelje 212 priprema u saradnji sa čuvenim Teatrom "La mama" iz NJujorka

V. STRUGAR

13. 10. 2021. u 13:14

PREDSTAVA Balkan Bordello (inspirisana Eshilovom tragedijom "Orestija") mogla bi da vrati Atelje 212 na veliku svetsku scenu: naše pozorište počelo je saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom "La Mama" iz NJujorka.

САГА О БАЛКАНСКОЈ ПОРОДИЦИ: Представу Balkan Bordello Атеље 212 припрема у сарадњи са чувеним Театром Ла мама из Њујорка

PROBA Predstava Balkan Bordello, Foto Arhiva

Kuća, koju je osnovala slavna Elen Stjuart, nosilac je projekta u kome učestvuje i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" NJujork/Beograd.

U toku su probe komada Jetona Neziraja kao sage o balkanskoj porodici (u režiji njegove supruge Blerte Neziraj), a prva izvođenja biće već narednog meseca.

Kako se najavljuje, drama je obojena specifičnim crnim humorom i dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe (antičke ali i savremene), koja se temelji na nasilju i mržnji.

- Atelje je od samih početaka bio, nadam se i ostao, pozorište koje spaja umetnike, dramske pisce, glumce, reditelje, dramaturge, pozorište koje povezuje i otvara neke nove vidike. Takvog su ga zamislili velikani koji su ga stvorili - kaže u izjavi za naš list, Novica Antić, upravnik Ateljea 212.

- U vremenima "gvozdene zavese" (kako ih je nazvao Vinston Čerčil) Atelje je izvodio savremene dramske pisce, Mrožeka, Havela i mnoge druge koji su tada, u svojim zemljama, bili proskribovani. Na neki način, preko Ateljea i Bitefa koji je začet u njemu, svet je saznao za njih. I danas, u drugačijim svetskim prilikama, kada nas dele neke druge zavese - možda ne gvozdene, ali ipak teško probojne - pokušavamo u Ateljeu da ostvarimo saradnju i razumevanje, bez kojih prave umetnosti i nema.

Kako ističe Antić, La Mama i Atelje povezani su decenijskom ličnim i umetničkim vezama, pre svega, vezama između Elen Stjuart i Mire Trailović, Jovana Ćirilova i Borke Pavićević.

NASLEĐE Mira Trailović, Foto Arhiva

- Radujem se što te veze obnavljamo prvi put na jedan drugačiji način - zajedničkim radom na predstavi Balkan Bordello i time otvaramo, posle dužeg vremena, Ateljeu 212 mogućnost da bude prisutan u jednom od najzahtevnijih svetskih pozorišnih centara, u NJujorku, gradu koji je jedan od kolevki modernog tetara.

SLAVNA Elen Stjuart, Foto Atelje 212

Igra međunarodna glumačka ekipa: Ateljea 212 (Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović), Teatra "La Mama" (Oni DŽonson, DŽordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, DŽon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser) i glumica iz Prištine Verona Kodža. Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo. Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski.

UPRAVNIK Novica Antić, Foto Tanjug

Tri premijere

PREDSTAVA Balkan Bordello imaće svoju prištinsku premijeru 3. novembra, prvo beogradsko izvođenje u Ateljeu 212 na repertoaru je 8. novembra, a predstava će biti izvedena u NJujorku početkom aprila naredne godine. U Teatru "La Mama" na Ist Endu planirano je da se tada odigra deset predstava.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)