OSTALO JE SRCE U PERU NOVINARA: Živopisna sećanja doajen "Novosti" Mihailo Ješić pretočio u knjigu

Dragana Matović

26. 09. 2021. u 10:18

KAO dugogodišnji novinar "Novosti", Mihailo Ješić je bio u prilici da proputuje svet i sretne najraznovrsnije ljude, poznate i nepoznate. Dugo je svoje uspomene čuvao "u glavi", a kada je počela epidemija virusa korona, odlučio je da ih podeli sa čitaocima.

ОСТАЛО ЈЕ СРЦЕ У ПЕРУ НОВИНАРА: Живописна сећања доајен Новости Михаило Јешић преточио у књигу

Bora Đorđević i Mihailo Ješić

Tako je nastala knjiga "Istočno od Godovika, južno od Bombaja".

Knjiga sadrži priče iz Ješinog zavičaja - mesta Godovik kod Požege, kao i putopise iz Amerike, Turske, Poljske, Indije... U njoj su i priče o njegovim ljubavima, Crvenoj zvezdi, estradi, ali i o "Novostima", u kojima je Ješić proveo gotovo ceo radni vek. Knjiga vrvi od doživljaja i susreta sa poznatim, ponekad čudnim ljudima i lepim ženama.

- Gde god sam bio, najviše su me fascinirali ljudi - kaže Ješić, koji je i ovim pričama potvrdio da je ostalo srce u peru novinara.

Bio je Ješa i direktor marketinga "Večernjih novosti", kada je list beležio dnevni tiraž i do milion primeraka, držao je diskoteku, turističku agenciju, ali posao šefa kabineta predsednice Republike bio mu je najdraži.

- Republika je bila mala, ali je imala veliki uticaj - piše Ješa. - Reč je o dečjoj republici Pilence, tvorevini koju su osnovali učenici tri osnovne škole na Konjarniku, a ime je dobila po istoimenom restoranu koji je bio glavni grad nove države. Tadašnjem predsedniku Vojislavu Koštunici upućeno je preko "Novosti" otvoreno pismo o otcepljenju i zahtev da u ime dobrosusedskih odnosa pošalje novoj državi donaciju u vidu čokolada. Sutradan je iz Predsedništva stigao pikap prepun slatkiša. Svi mališani dobili su zvanje ministra. Čak se i Đinđić raspitivao za tu državu, hteo je da njegov sin Luka bude u toj vladi. Decu je posebno oduševio Zdravko Čolić, kada im je poklonio sto karata za koncert.

Prvi tekst o "Ribljoj čorbi" u kome je ovoj grupi predvideo blistavu budućnost, napisao je Ješić.

- "Lutka za zlato", bio je naslov, a kasnije mi je Bora pričao da su već u pet ujutru stajali ispred kioska da kupe "Novosti". Bio je to početak upečatljive karijere - piše Ješić.

Stari desk "Novosti"

Prvu polovinu radnog veka Ješa je bio novinar. Drugi deo mu je, kaže, bio zanimljiviji - na čelu sektora koji se zvao "Akcije i propaganda".

- Tiraž je u mesecima nagradnih igara dostizao i 600.000 primeraka. To je zahtevalo velika izvlačenja širom zemlje sa mnogo pevača i drugih javnih ličnosti - seća se Ješa. - Nagrade je izvlačila i čuvena pop pevačica tog vremena i seks simbol Samanta Foks. Bila je prehlađena i odveo sam je kod poznatog dr Bogdana Šeklera. Kad sam mu objasnio da mora da pregleda Samantu, bilo mu je neprijatno, a ona je to primetila i bez predrasuda se skinula. Doktor je bio šokiran, jedva ju je pregledao i dao joj lekove.

"Istočno od Godovika, južno od Bombaja" delo je puno uspomena, lepih priča i anegdota iz redakcije "Večernjih novosti", koju zainteresovani mogu da poruče preko mejla jesicmihailo@gmail.com.

- Kafana "Prešernova klet" postala je novinarska prestonica, gde su urednici tražili izgubljene rubrike pijanih novinara, poslanici iz obližnje Skupštine odavali sedmoj sili državne tajne - piše Ješić. - U toj kafani visila je slika Franca Prešerna koji je ličio na Milku Planinc, pa je ona jednom zalutala da pogleda. U tu kafanu je Libero Markoni prvo ulazio da se "prekrsti", pa da onda ode na posao, a Moma Kapor donosio šerpu pasulja, davao konobaricama da ga provuku kroz šank i onda ga nosio kući.

Empajer stejt bilding

SUSRET SA LA PASIONARIJOM

U KNjIZI punoj živopisnih sećanja, piše i kako je bilo "kada je Tito sreo Ješu", pa kako je dobio člansku kartu Komunističke partije Španije koju mu je potpisala lično Dolores Ibaruri, čuvena La Pasionarija, ali i crkvenu krštenicu sa pečatom Saveza komunista Budve.

- Pop je pomešao pečate. Verovatno je ovaj ukrao da bi lakše mogao da prodaje švercovano maslinovo ulje - kaže Ješić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)