RAZGOVOR O KRISTI VOLF: U UK "Parobrod" o knjizi priča "Avgust" i njenom značaju za istoriju evropske književnosti

V.V.S.

24. 09. 2021. u 12:25

U USTANOVI kulture "Parobrod" vodiće se razgovor o knjizi priča "Avgust" nemačke književnice Kriste Volf (uz pogovor njenog supruga Gerharda Volfa), u ponedeljak, 27. septembra.

РАЗГОВОР О КРИСТИ ВОЛФ: У УК Пароброд о књизи прича Август и њеном значају за историју европске књижевности

UK "Parobrod"

O naslovnoj priči "Avgust" i još dve ("Razmena pogleda" i "Jednog dana") kao i značaju celokupnog opusa Volfove u istoriji nemačke i evropske književnosti, govoriće Bojana Denić, prevoditeljka i izdavač, i Katarina Lazić, urednica književnog programa u UK Parobrod.

Kompletan književni arhiv Kriste Volf, jedne od najpoznatijih (istočno) nemačkih spisateljica, devet godina pre njene smrti dopremljen je u berlinsku Akademiju umetnosti. Osim dnevničkih beležaka od 1946. do 1999. godine, njenih romana i pripovedaka, arhiv obogaćuje i prepiska Volfove sa piscima poput Gintera Grasa, Hajnriha Bela i Ane Zegers.

Krista Volf (1929. Landsberg na Varti - 2011. Berlin), istaknuta predstavnica nemačke književnosti s kraja 20. i početka 21. veka, društveno-politička figura NDR, tvrdila je da ne postoji suštinska razlika između njene proze, kritike i esejistike. Dobitnica je nagrade "Tomas Man" za dokumentovanje borbi, nadanja i grešaka njenog doba, kao i nagrade "Georg Bihner" i "Uve Jonzon". Autorka je romana "Podeljeno nebo", "Bez mesta", "Medeja", "Glasovi", "Od krvi i mesa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PORODILA SE NATAŠA KOVAČEVIĆ: Lepe vesti u domu košarkašice, beba dobila moćno ime (FOTO)