SVIMA SE DAVAO NESEBIČNO: Popularni glumac Nenad Nenadović (1964-2021), još jedna žrtva pošasti korone

V. STRUGAR

23. 09. 2021. u 22:40

RASPLAKAO je celu staru Jugoslaviju "umirući" na svom prvom glumačkom zadatku, kao Moljac u "Povratku otpisanih".

СВИМА СЕ ДАВАО НЕСЕБИЧНО: Популарни глумац Ненад Ненадовић (1964-2021), још једна жртва пошасти короне

Foto Promo

Tako je, sa trinaest godina, mali plavušan ušao u veliki svet i sa istim, širokim osmehom, nastavio da osvaja srca publike i kolega do naših dana. Nažalost, juče se ugasio život Nenada Nenadovića (57), večitog dečaka naše scene, omiljenog princa u "Buhinim" predstavama, voditelja mnogobrojnih emisija za najmlađe. Prvi (i poslednji put) bio je negativac u ulozi Brunera i seriji "Igra sudbine". U svemu ima puno simbolike, jer se sudbina, zaista, surovo poigrala. Omiljeni glumac neočekivano je završio u batajničkoj bolnici, kao još jedna žrtva korone...

- Rođen sam u Beogradu, 20. oktobra 1964. godine, od oca Dragoljuba i majke Živke. Po profesiji sam jedinac, ali nisam rastao kao klasičan jedinac, jer je u našoj kući stalno bilo još nekoga: svako ko je dolazio u Beograd da studira bio je kod nas, pa je odatle išao dalje. Tako sam naučio da delim i navikao da se stalno s nekim družim - pričao je o sebi Nenad Nenadović.

Foto Promo

Da se druži učio je od malena i u Dramskom studiju Bate Miladinovića, iz kog je "regrutovan" u popularnu seriju Ace Đorđevića i društvo beogradskih ilegalaca, predvođenih Tihim i Prletom. Ubrzo se, ponovo, među partizanima obreo i kao Lale u filmu "Boško Buha", dete-glumac bio je i u "Siročetu" i "Vagi za tačno merenje". Kada je porastao, našao se pred nekim novim klincima u ulozi voditelja u emisijama "Fazoni i fore", "Zooteka", "Pet šou". Zapravo, s decom nikada nije prestao da se druži: ni u svom pozorištu "Boško Buha", ni u školi glume koju je vodio sa suprugom Snežanom.

Završio je glumu u poslednjoj klasi profesora Minje Dedića i ubrzo posle diplomiranja dobio stalni angažman u "Buhi". Ne zna se broja njegovim naslovima. U 2015. godini bio je rekorder po broju odigranih predstava - u prvih pet meseci čak 77 puta se pojavio na sceni. Počeo je sa Šekspirom (kao Bertram u "Sve je dobro što se dobro svrši"), bio je Vuk u "Bajci o Vuku i Srbima", Raka u "Sumnjivom licu", Princ Filip u "Uspavanoj lepotici", Mitar Pjevac u "Carevom zatočniku", Kralj Gordan u "Zvezdarskom vitezu"...

Poslednja uloga ostvarena je u "Mačoru u čizmama", rađenom po tekstu Igora Bojovića, sadašnjeg upravnika "Buhe".

- Igrao je u gotovo svim našim predstavama. Iza njega je ostala ogromna praznina i tuga.

Mladolik, pa i mlad za umiranje. Svi smo se nadali da će se izvući. Zračio je optimizmom i energijom, svima se davao nesebično - kaže Bojović.

Foto ATAImages

Dobijao je Neša razne nagrade, ali je sam izdvajao one "Buhine" za uloge u predstavama "Princ - arkadna avantutra" i "Tri musketara". Nakratko se oprobao i u "ulozi" upravnika kuće: na čelu matičnog teatra bio je od 2002. do 2005. godine, a za vreme njegovog mandata osnovan je i internacionalni festival za decu i mlade TIBA.

- I njega i celu njegovu porodicu pamtim kao dobronamernu, prijateljsku. Lepu, skladnu i uspešnu, u svakom pogledu. Neša je bio sjajan glumac. Od onih, od kojih se mogao napraviti svaki lik, a da ne igra sam sebe. Dobro je igrao i šah, što je za mene veliki kvalitet - kaže Ljubivoje Ršumović, koga je Nenadović "nasledio" na mestu upravnika.

Sa kolegom Slobodanom Bodom Ninkovićem drugovao je od rane mladosti. Njihovo prijateljstvo pretvoreno je u kumstvo. Boda je venčao Nešu i Snežanu.

- Prijatelji smo od 1986. godine. Mnogo smo igrali u pozorištu i van njega. Poslednjih dana strahovao sam da zovem Snežu... Ipak, imao sam ogromnu nadu da će se sve završiti kako treba. Neša je bio kao pamuk. Primao je tuđe muke, sve denfovao. U svemu pozitivan, a prema sebi nekako rezervisan. Pre manje od mesec dana zamolio sam ga da me zameni u predstavi "Sumrak bogova" u dva igranja, i to na sam dan izvođenja. I uspeo je. Pravili smo i šale, jer je on bio glavni akter i kad sam igrao dve predstave u jednoj večeri. Vozio me iz Zvezdara teatra u Bitef i vraćao na Zvezdaru... Davao se nesebično - kaže s tugom Boda Ninković.

Foto A. Stevanović

Među decom glumcima, istih godina, bio je i Svetislav Bule Goncić. Obojica su pohađali Dramski studio Bate Miladinovića, ali se nisu sretali u istim filmovima i serijama.

- Neša je bio divan drug i glumac. Uvek nasmejan, drag. Veliki je gubitak, pre svega, za porodicu, ali i celo glumište. Borio se koliko je mogao. Nažalost, izgubio je bitku.

Iza popularnog glumca ostala je supruga Snežana, ćerke Jana i Mina. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.

SVE ZA DECU

- PRIVATNO, najveće dostignuće su mi deca. Nema neke veze sa glumom. Ima utoliko što pamtim svoje odrastanje, kada smo bili dosta siromašni, pa se ja sad svojim poslom trudim da im obezbedim ono što ja nisam imao. Tako da mi je na neki način to najveće dostignuće u glumi. Imamo i tu školicu glume. Možda će neki od njih biti glumci.

Trudimo se da od njih napravimo dobre ljude - govorio je Neša Nenadović.

RASKOŠNA DAROVITOST

ODLAZAK Nenada Nenadovića veliki je gubitak za celokupnu srpsku kulturnu scenu. Kao omiljeni dečji glumac ostaće upamćen po svom neumornom i predanom radu, zalaganju i neizmerno velikom talentu koji je nesebično delio. Pamtićemo njegove brojne uloge u filmovima i serijama, popularne emisije posvećene najmlađima, koje se nisu mogle zamisliti bez njegove raskošne darovitosti. Nedostajaće vedar duh Nenada Nenadovića i toplina kojom je zračio čineći naše živote lepšim i sadržajnijim - stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja