O PRAVOSLAVLJU I DOSTOJEVSKOM: U Narodnoj biblioteci Srbije otvoreni dani duhovne kulture Rusije u Srbiji

M. Mirković

24. 09. 2021. u 10:09

DANI duhovne kulture Rusije u Srbiji otvoreni su juče u Narodnoj biblioteci Srbije, gde je veliki broje ruskih i srpskih stručnjaka najpre uzeo učešća u konferenciji na temu "Pravoslavlje - temelj ruske i srpske kulture", potom je u NBS otvorena izložba posvećena obeležavanju 200 godina od rođenja Dostojevskog, a u nastavku programa upriličen je okrugli sto posvećen istom jubileju.

О ПРАВОСЛАВЉУ И ДОСТОЈЕВСКОМ: У Народној библиотеци Србије отворени дани духовне културе Русије у Србији

DOMAĆIN Vladimir Pištalo, Foto B. Rakočević/ arhiva

- Mnogostruke su kulturne veze između naših zemalja, a ako idući putevima pravoslavlja tragamo za primerima ne samo bibliotečke već i dublje kulturne saradnje Rusije i Srbije, ne moramo ići dalje od platoa na kome se nalazimo, a koji je dom čak dva hrama, onog Svetog Save i ovog hrama kulture - rekao je v.d. upravnika NBS Vladimir Pištalo, otvarajući konferenciju, navodeći i jedan stariji primer saradnje među državama: sudbinu Miroslavljevog jevanđelja, koje su Rusi otkrili i predstavili svetu pre Srbije.

Pištalo je docnije bio domaćin i prvog susreta rusko-srpskog bibliotečkog dijaloga, a prethodno je otvorio izložbu o Dostojevskom u Atrijumu NBS, sa drugim učesnicama u pomenutom razgovoru - Danijelom Vanušić, v. d. pomoćnika ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe i Olgom Jarilovom, zamenicom ministra kulture Ruske Federacije.

Povodom dva veka od rođenja jednog od najvećih pisaca u istoriji, u Atrijumu NBS istaknuti su tabloi sa odabranim fotografijama kako samog pisca, tako i Peterburga - grada koji danas predstavlja živo ovaploćenje njegovog nasleđa i sećanja na njega, grada njegove mladosti i formiranja, njegove katastrofe i povratka, smrti i besmrtnosti, grada u kome se odvija radnja znatnog dela male proze ali i tri romana iz "velikog petoknjižja" Dostojevskog.

Svetinje

U RUSKOM domu sinoć je otvorena i izložba "Svetinje Drevnog Novgoroda - svetlost koja je doprla iz dubine vekova" i narodnih umetničkih zanata, a potom je održan zajednički koncert folklornih grupa "Voronješke devojke" i Ansambla "Talija" iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024