HVALA VAM ZA SREĆNO DETINJSTVO! U Beogradu u 84. godini preminuo Minja Subota, Legendarni kompozitor, autor "muzičkog tobogana"

Ana Popadić

17. 09. 2021. u 23:01

UMRO je Minja Subota, voditelj, kompozitor, pevač, TV autor i veliki prijatelj dece koju je punih 19 godina uz ove stihove dočekivao u nedeljno jutro u legendarnom "Muzičkom toboganu".

ХВАЛА ВАМ ЗА СРЕЋНО ДЕТИЊСТВО! У Београду у 84. години преминуо Миња Субота, Легендарни композитор, аутор музичког тобогана

Foto: Novosti arhiva/Predrag Mitić

Vest o njegovoj smrti u 84. godini potresla je juče sve one koji su diljem bivše Jugoslavije odrastali uz ovaj zabavni šou, bodrili drugare, jedva čekali da vide koji slavni gost će zapevati "Hit tobogana" i sa strepnjom iščekivali ono čuveno bodovanje: "Pet Bambija za..."

Nenadmašni šarm Minje Subote, "bockanje" sa direktorom orkestra Jovanom Jocom Adamovim, dečje plesne numere, zanimljiva kviz pitanja, gostovanje pesnika i popularnih pevača, poput Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Đorđa Balaševića, Bore Đorđevića, ali i onih koji su tu počeli (Nataša Bekvalac, Leontina, sestre Kovač...) i, naravno, takmičenje škola učinili su od "Muzičkog tobogana" emisiju rekordne gledanosti, ali, što je mnogo važnije, emisiju koja je bila ukras za mnoga detinjstva.

Foto: Fejsbuk/Muzicki vremeplov

- Tolike godine smo proveli skupa radeći za dobro dece, trudeći se da im ulepšamo svet. Uvek je to bilo - Minja, Joca, Pera - kao neka dečja igra rečima. I ne samo "Tobogan", nego više naših susreta na muzičkim svečanostima širom ove naše zemlje - tužnim rečima, za "Novosti", govori Pero Zubac, pesnik, urednik "Tobogana", prijatelj i saradnik preminulog umetnika. - Sve nas je manje, već dobijamo nagrade koje nose imena naših prijatelja. Prvi dobitnik nagrade "Raša Popov" bio sam ja, a drugi, prošle godine, Minja Subota. Spojila nas je tako i ta divna senka nebeska Raše Popova.

Rođen u Sarajevu 8. novembra 1938, Minja Subota je osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, a uporedo pohađao nižu i srednju muzičku školu "Stanković". Iako je po obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike, postao je jedno od najpopularnijih TV lica bivše Jugoslavije, a najveći deo života posvetio je muzici i deci.

Još kao student, uz ansambl svog brata Saše Subote, snimio je prve kompozicije za Muzičku produkciju Radio Beograda. Na programu Radio Beograda dobio je i prvi voditeljski angažman - emisiju "Subotom sa vama". Usledio je poziv da sa Mićom Orlovićem i Đuzom Stojiljkovićem vodi prvi kviz na Televiziji Beograd. Bio je scenarista i jedan od osnivača najvećeg putujućeg festivala u nekadašnjoj Jugoslaviji "Pesme leta".

Foto: Grad Kikinda

Minja je odlično funkcionisao u tandemu, pa su tako ostale nenadmašne šale koje je razmenjivao sa Milovanom Ilićem Minimaksom u zabavnom serijalu "Od glave do pete" (1974), a potom saradnja sa Dunjom Lango i Mićom Orlovićem i u danas neprevaziđenim "Igrama bez granica". Usledila je jednako čuvena "Željoteka" koju je nekoliko godina vodio paralelno sa "Muzičkim toboganom". Sa Žarkom Dančuom, Lidijom Kodrič i Daliborkom Stojšić bio je deo popularne grupe "One i oni".

Ali, držeći se motoa jedne svoje emisije "Dete je čovek važan", za Minju su najvažnija publika bila i ostala - deca!

- Ona me inspirišu. Shvatio sam to još davnih dana. Deca od nas traže osmeh, a ja sam uvek bio voljan da im ga poklonim - kazao nam je jednom prilikom Minja Subota.

Duboko je verovao da "nema sveta ni planete gde ne može stići dete", kako kaže (ne)zvanična dečja himna "Deca su ukras sveta", koju je komponovao na stihove Ljubivoja Ršumovića. Sarađivao je sa brojnim pesnicima, osim Ršuma i sa Dobricom Erićem, Perom Zupcem, Momčilom Tešićem, Miroslavom Antićem... Pesnik je davao stihove, Minja muziku, a rezultat su remek-dela dečjeg stvaralaštva. "Išli smo u Afriku", "Telefonijada", "Rekao sam brezi i topoli", "Razbole se lisica", "Plavi čuperak"... obavezna su "azbuka" roditelja svih generacija koji ih sa decom i Minjom pevaju uglas.

Višestruko nadareni Subota duboko je bio posvećen i svojoj drugoj ljubavi - fotografiji. Ali, čak i tu je ostao veran najmlađima, pa se i sa njegovih slika smeše dečja lica. Dobitnik je i nagrada za fotografiju, a izuzetno je hvaljena bila njegova izložba "Deca su ukras sveta".

- Ni ja dugo nisam znao da se Minja bavi fotografisanjem. To je jedan od odgovora na pitanje u stihovima koje sam pronašao u nekim svojim dnevnicima, gde sam igrajući se Minjinim prezimenom zapisao: "I danas u meni jedno pitanje tinja. Čime se subotom bavi moj drug Minja?" - kazao je na otvaranju njegov prijatelj i saradnik Ljubivoje Ršumović.

Dobitnik je najuglednijih državnih priznanja, nosilac "nacionalne penzije", nagrada za životno delo "Mali princ", "Zmajeve nagrade", "Zlatni beočug" i "Vitez", zahvalnice UNICEF-a za izuzetan doprinos u korist dece sveta... Osvajao je brojna priznanja za svoje pesme i kompozicije, ali i za izložbe fotografija.

Bio je strasni kolekcionar foto-aparata (imao ih je oko 140), a u svojoj zbirci čuvao je i kamere i mikrofone. Voleo je tenis, a po svedočenju onih koje je redovno pobeđivao na terenu, i u tome je bio vrhunski. Sa velikom tugom pre tri godine na večni počinak ispratio je svoju dugogodišnju životnu saputnicu Branku, sa kojom ima sina Miloša.

Autor je knjiga "Kako smo zabavljali Tita", "Muzičke priče iz naše bolje prošlosti"...

Bez Minje Subote više nema "Muzičkog tobogana", ali ostaje nam onaj "Slon lepotan Dondolan" da pevušimo svojoj deci kao što su nama pevali. Hvala što ste nam ulepšali detinjstvo!

Sahrana Minje Subote je u ponedeljak, u 14 sati, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Minja će po rečima Gorna Vesića dobiti i svoju ulicu u Beogradu.

UVEK RASPOLOŽEN I MLADOLIK

OTIŠAO je još jedan drag i dobar čovek, Minja Subota. Pridružio se svome velikom prijatelju Đorđu Marjanoviću. Jedino je Minja uspevao da nagovori Đorđa da nastavi da peva. Sa uvek raspoloženim i mladolikim Minjom sam sarađivao u više "Muzičkih tobogana", zasigurno jednoj od najboljih i najedukativnijih emisija za najmlađe koju je ovaj dobri čovek osmislio i vodio - kaže Bora Đorđević.

KOMPOZITOR JOVAN ADAMOV O SVOM PRIJATELjU

TUŽAN sam, potresen, pogodila me vest o smrti prijatelja s kojim drugujem više od pola veka i sada mi kroz glavu prolazi film o našoj saradnji, zgodama i nezgodama, porodičnom druženju... - kaže Jovan Adamov, Novosađanin, čuveni kompozitor, muzičar i dirigent zabavne muzike, producent, koji je sa Minjom Subotom sarađivao još od sedamdesetih godina prošlog veka. - Kada se pre nekoliko dana Minja nije javio na telefonski poziv, začudio sam se, s obzirom na to da smo se čuli bar dva, tri puta nedeljno. Na internetu sam pročitao da je u bolnici i zabrinuo sam se. Znate, on se nije standardno ponašao, jer, recimo, nikad nismo razgovarali o lekovima. Čekale su nas zajedničke obaveze, početkom oktobra festivali u Sremu, koje je trebalo da vodi, ali... Navodno je bilo za očekivati loše vesti, međutim, kada ti je neko drag, sve je neočekivano i iznenada.

Minja i Joca su bili nerazdvojni prijatelji, pet decenija, još od kada su krenuli sa legendarnim "Muzičkim toboganom".

- Tobogan je trajao 19 godina, bili smo spremni za 20. serijal, ali su u martu 1999. pale bombe. Obnovili smo za RTS, da vidimo šta i kako dalje, ali nije se desilo. Ipak, "Tobogan" je ušao u udžbenike Učiteljske akademije kao jedinstveni primer zabavno-edukativne emisije. Napravili smo pravu stvar.

Poslednji zajednički projekat Joce i Minje bio je dečji festival u Brčkom, a dogovorili su se da konačno urade CD na kojem će Minja da peva Jocine pesme.

- Postoje neki stari snimci kada peva moje pesme, tu i tamo, ali nikad nismo uradili izdanje, a želeli smo. Muzičke matrice su spremljene, ali je letos žega bila i ostavili smo da u njegovoj vikendici na Remeti, snimimo uz karlovačko vino, na jesen. Ali, eto, nije nam se dalo. S. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri