CIKLUS PREDAVANJA U SANU: O mitološkoj prošlosti Srba, istinama i zabludama

M.A.K.

14. 09. 2021. u 17:56

SVAKOG četvrtka, počev od 16. septembra, u Svečanoj sali SANU biće održan ciklus od šest predavanja, pod zajedničkim nazivom "O mitološkoj prošlosti Srba - istina i zablude".

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У САНУ: О митолошкој прошлости Срба, истинама и заблудама

D.Milovanović, Novosti

Među predavačima su akademik Aleksandar Loma, dopisni član Ljubinko Radenković (rukovodilac ovog ciklusa) i profesori Vanja Stanišić, Radivoj Radić, Svetlana Loma i Persida Lazarević Di Đakomo.

O ovoj temi prvi će govoriti profesor Radenkovića, koji će održati predavanje "Slovenski panteon: fakta i nepoznanice". On će sumirati rezultate dosadašnjih istraživanja slovenske mitologije. Zbog malog broja relevantnih izvora i kritičkog ili nekritičkog odnosa prema njima, istraživači su se, do sada, delili na one koji u potpunosti odriču postojanje bilo kakvog slovenskog panteona, pa do onih koji u njemu vide više desetina bogova. Posebna pažnja biće obraćena na jasno vidljive greške u nekim izvorima, koje su pojedine istraživače, ili ljubitelje slovenskih starina, usmerile na pogrešne zaključke.

- Kada su svi pisani izvori o slovenskoj mitološkoj prošlosti bili objavljeni, i kada su o njima dali mišljenje istaknuti slavisti, između dva svetska rata prevladala je skepsa da se bilo šta novo može saznati o slovenskoj mitologiji - ističe se u najavi ovog predavanja. - Nakon Drugog svetskog rata u svim slovenskim zemljama pobedila je komunistička ideologija, neprijateljski raspoložena prema bilo kakvoj religiji, pa i prema staroj slovenskoj. Tek krajem šezdesetih godina Roman Jakobson, a za njim i nekoliko ruskih filologa, obraća pažnju na lingvističke pokazatelje u rekonstrukciji nekadašnjeg religijsko- mitološkog sistema Slovena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!