FORMIRANJE SRPSKOG KUTKA U TUNISU: Delegacija udruženja Adligat u našoj ambasadi dogovorila značajnu saradnju (FOTO)

V. C. S.

09. 09. 2021. u 23:15

U TUNISU je dogovoreno formiranje srpskog kutka, kao i tuniskog kutka u beogradskom Muzeju knjige i putovanja, potpisivanje više protokola o saradnji, kao i povezivanje umetnika i radnika iz institucija kulture dve države posredstvom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

ФОРМИРАЊЕ СРПСКОГ КУТКА У ТУНИСУ: Делегација удружења Адлигат у нашој амбасади договорила значајну сарадњу (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Formiran je i klub prijatelja ovog udruženja u koji su se učlanili značajni tuniski pisci, umetnici i direktori institucija, navode u Udruženju Adligat.  Niz dogovora krunisan je, kako kažu, sastankom u ambasadi Srbije, na poziv otpravnika poslova Božidara Jovanovića. Tom prilikom je dogovoreno i potpisivanje protokola o saradnji sa Kućom Benani, najznačajnijom tuniskom privatnom institucijom za sakupljanje knjiga i dokumenata, uspostavljena je saradnja sa lokalnim književnim klubovima, razgovarano je o mogućnostima povezivanja i gostovanja filmskih projekata.

- Tradicionalno prijateljstvo, iskreno interesovanje Tunišana za srpsku kulturu, ali i Srba za tunisku, odličan je temelj za bogatu saradnju. Bilo kakva veza sa Tunisom, za Srbe znači i podsećanje na boravak 52.000 naših vojnika i civila u ovom delu Afrike tokom Prvog svetskog rata - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Predstavnici Adligata su položili cveće na srpska vojnička groblja u Bizerti i o njima uradili foto-arhivu za fond Muzeja knjige i putovanja, u kojem se nalazi značajna arhivska i knjižna građa o ovom boravku srpske vojske, kao i skoro ceo komplet lista "Napred", koji su Srbi izdavali u Tunisu tokom 1916-1918.

Organizovan je i sastanak sa tuniskim istoričarima koji su se bavili ovom temom.

Adligat je dobio i novog počasnog člana - Muhameda Benanija, vlasnika i osnivača jedne od najvećih privatnih biblioteka i arhiva u arapskom svetu, koga je više starih tuniskih porodica i intelektualaca zavetovalo da čuva njihove arhive i dragocene knjige. Benanijeva specijalnost je građa o Tunisu, a sačuvao je i dragocene podatke o srpskoj vojsci u Africi tokom Prvog svetskog rata. Dogovoreno je da on u okviru svoje institucije napravi srpski kutak uz podršku Adligata, dok će on pomoći formiranje tuniske zbirke u Adligatu.

U njegovoj arhivi od 6.000 dokumenta sa kraja 18. i početka 19. veka, nalaze se i papiri o trgovini i pirateriji između Malte, Engleske, Francuske i Tunisa. Naročito je zanimljiva britanska pošiljka pisama koju su pirati oteli pre 230 godina i istovarili u Tunisu.  

Poznati tuniski pisac starije generacije Abdelaziz Kasem takođe je izrazio želju da podrži projekte Adligata, na inicijativu svog starog prijatelja, profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Kasem je bio blizak saradnik prvog tuniskog predsednika Burgibe, direktor Narodne biblioteke i Nacionalne televizije Tunisa i spada u najznačajnije književnike ove države, čija je dela na srpski prevodio upravo Tanasković. Kasem je prijateljevao i sa Vaskom Popom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a