POČELI „DUNAVSKI DIJALOZI“: U Novom Sadu izlažu umetnici podunavskog regiona (FOTO)

S. BAJIĆ

08. 09. 2021. u 21:12

OTVARANjEM izložbi u pet novosadskih galerija, sinoć je počeo deveti po redu međunarodni festival savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“ na kojem se do 28. septembra predstavlja stvaralaštvo više od 20 umetnika iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Austrije.

ПОЧЕЛИ „ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ“: У Новом Саду излажу уметници подунавског региона (ФОТО)

Foto: S. Bajić

„Bugarsko-srpski umetnički dijalozi“ odvijaju se u izložbenom prostoru „Tribine mladih“, gde izlaže Karolina Mudrinski- Palanački, u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Sašo Stoicov, u Malom likovnom salonu, Ludmil Lazarov i Ana Vrtačnik, u Galeriji „Bel art“, Javor Kostadinov i Monika Sigeti a u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Ana Prvački, Venelin Šurelov, Stevan Kojić, Ana Vasov i Antoni Rajžekov.

U sredu 8. septembra na Trgu prote Mihaldžića u Petrovaradinu festival će zvanično otvoriti Vladimir Kopicl, multimedijalni novosadski umetnik a tome će prethoditi otvaranje postavki „Dijalog Temišvar- Novi Sad“. Najpre, u 18.30 časova kod Velikog ratnog bunara na Petrovaradinskoj tvrđavi dela Anice Vučetić i Joane Paule Vajner, u Podzemnoj vojnoj galeriji, Lilijane Merćoju- Popa i Dragana Vojvodića.

U okviru festivala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće održana i međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“.

- Bitno je da smo ove godine ostvarili saradnju sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti „Ars Elektronikom“ u Lincu, pa će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu "Baštu Novi Sad", a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se uživo emitovati na svim kontinentima – kaže Vesna Latinović, organizator festivala koji nudi pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju