BAJKE KAO PUTOKAZ I LEK: "Fedon" objavio knjigu bliske saradnice Karla Gustava Junga

D. B. M.

16. 08. 2021. u 18:41

MNOGI seminari Marije-Lujze fon Franc, bliske saradnice i učenice Karla Gustava Junga, objavljeni su kao knjige, tematski usredsređene na konkretne probleme ili ključne pojmove analitičke psihologije.

БАЈКЕ КАО ПУТОКАЗ И ЛЕК: Федон објавио књигу блиске сараднице Карла Густава Јунга

Fedon

Poznato je da su bajke, kao direktan produkt kolektivnog nesvesnog, bile njena uža specijalnost i nepresušni predmet proučavanja, pa je upravo na terenu dubinsko-psihološke interpretacije bajki Fon Francova do danas ostala neprikosnovena. Svoje analize ona zasniva na materijalu bajki, koji potiče iz kolektivnog nesvesnog, pa shodno tome sadrže opšte, univerzalne obrasce, a time i mudrost koja je pojedincu naophodna u situacijama koje prevazilaze njegovo pojedinačno, individualno iskustvo i znanje, zapazila je urednica Olivera Žižović.

Izdavačka kuća "Fedon" nedavno je pridružila  knjigu Marije-Lujze fon Franc "Motivi iskupljenja u bajkama" već objavljenim "Ženski princip u bajkama", "Senka i zlo u bajkama", "Mačka" i "Animusu i Animi u bajkama". Reč je o knjizi koja je donekle drugačije koncipirana od prethodnih, budući da je autorka ranije akcenat stavljala na interpretaciju konkretnih bajki, dok ovog puta građu obrađuje tematski, u vidu sagledavanja raznovrsnih aspekata motiva iskupljenja, rasutog u mnoštvu bajki.

- Za Fon Francovu, bajke su svojevrsni putokazi u terapeutskom radu i postupcima lečenja - ističe Žižović. - Posebno je instruktivna analogija kojom se ističe da je u životu, baš kao i u bajci, rešenje uvek individualno, unikatno, odnosno uslovljeno situacijom i ličnošću onoga kome se određena stvar dešava. Kada čitamo bajku, imamo osećaj da je put koji junak bira pravi i da se samo takvim postupanjem može doći do cilja. U nekim slučajevima je, kako to ilustrativno navodi autorka, dobro biti glup, dok u drugim prilikama junak mora da pokaže veliku pamet ili hrabrost. Ponekad je potrebna magija, ili pomoć neke životinje - instinktivnog dela ljudske psihe - dok je nekada, opet, neophodno da junak sve obavi sam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri