UZ MUZEJ KAFIĆ I SUVENIRI: U toku konkurs za idejno rešenje Paviljona pri zdanju MSU na beogradskom Ušću

M. A. K.

09. 08. 2021. u 11:00

DO četvrtka ove nedelje otvoren je rok u kome učesnici arhitektonskog konkursa za idejno rešenje paviljona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, mogu da postave pitanja vezana za ovo javno, jednostepeno nadmetanje, koje zajednički organizuju MSUB i Udruženje arhitekata Srbije.

УЗ МУЗЕЈ КАФИЋ И СУВЕНИРИ: У току конкурс за идејно решење Павиљона при здању МСУ на београдском Ушћу

Foto Tanjug

- Pokazalo se da je muzeju potreban objekat koji bi imao ugostiteljsku namenu, u kome bi bila moguća i komercijalna promocija sadržaja, poput prodaje publikacija, suvenira i slično - kaže, za "Novosti", Vladislav Šćepanović, predsednik Upravnog odbora ove kulturne institucije.

- U samom muzeju nema mogućnosti da se sprovedu slični sadržaji jer ugrožavaju izlagački prostor i estetske vrednosti.

Prema Šćepanovićevim rečima, MSUB je raspisao konkurs za idejno rešenje, uzimajući u obzir sve procedure potrebne da se on uspešno sprovede.

- Nadam se da ćemo dobiti kvalitetan projekat i konačno rešiti problem jednog takvog prostora - nastavlja sagovornik.

- Sa tim depadansom, upotpunićemo ponudu svim posetiocima muzeja, koji će uz sadržaje koje muzej nudi, tu moći i da se osveže.

Prema onome što je propisano u konkursu, te komercijalne usluge bi trebalo da budu organizovane po uzoru na slične vodeće institucije u svetu. Ali, konkurs predviđa i da budućim projektom muzej proširi svoje magacinske kapacitete. Tako će zasebnu programsku celinu predstavljati paviljon sa komercijalnim sadržajima (podeljenih na ugostiteljstvo, odnosno kafe-restoran, i trgovinu, prodavnicu suvenira, promotivnog materijala, knjiga), sopstvenim pratećim skladišnim, sanitarnim i drugi prostorim neophodnim za nesmetano funkcionisanje.

Drugu programsku celinu činio bi dodatni, novi magacinski prostor, čija je svrha da dopuni ili proširi postojeći kapacitet Muzeja savremene umetnosti. Novi magacini i ostave bili bi skladišni prostor, koji se ne bi koristio kao muzejski depo. Tu bi bili smešteni izložbeni materijali - panoi, štenderi i druga izlagačka oprema Uz magacin je predviđen i minimalni kancelarijski prostor sa sanitarnim čvorom za zaposlene.

Vladislav Šćepanović, Foto Tanjug

Depadans bi se gradio u dve faze. Prva faza bi se odnosila na paviljon, na aktiviranje komercijalnih sadržaja i aktivnosti u muzeju, odnosno njegovom neposrednom okruženju (sa izradom projektne dokumentacije pristupilo bi se neposredno posle završetka konkursa), dok je druga, vezana za proširenje magacinskih prostora. Konkurs sugeriše i da bi sadržaje proširenja magacina trebalo predvideti u okviru jedne podzemne etaže, shodno ograničenjima postojeće muzejske zgrade, koja je i sama spomenik kulture.

Konkursno rešenje, kako se ističe, treba da afirmiše savremene tendencije u arhitekturi, oblikovanju i uređenju javnih gradskih prostora, odnosno da uvrsti savremena programska i pejzažna uređenja slobodnih i zelenih površina u skladu sa potrebama postojećih, ali i planiranih sadržaja.

NAGRADNI FOND

KRAJNjI rok za podnošenje konkursnih radova je 9. septembar. Izabrana rešenja predstavljaće osnov za izradu projektne dokumentacije, a predviđen je i nagradni fond. Prva nagrada iznosi 800.000, druga 400.000, a treća 200.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri