KO JE KRIV KAD LIK "ISCURI"? Zlata Numanagić, jedno od zaštitnih lica festivala u Vrnjačkoj Banji

V. STRUGAR

04. 08. 2021. u 12:38

FESTIVAL filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji za svoje jubilarno, četrdeset peto izdanje, dovodi i umetničko pojačanje: četrdesetak scenarista i više od dve stotine glumaca koji će uveličati svečano otvaranje filmske fešte.

КО ЈЕ КРИВ КАД  ЛИК ИСЦУРИ? Злата Нуманагић, једно од заштитних лица фестивала у Врњачкој Бањи

Foto Z. Jovanović

Neki od njih, učestvovali su i u spotu koji na duhovit način objašnjava kako nastaje scenario, jer dobra priča osnovna je potka svakog dobrog ostvarenja. Među poznatim licima, posle dugo vremena, publika će ponovo videti jednu od omiljenih glumica Zlatu Numanagić.

Iako gledaoci još pamte njenu Draganu u "Otpisanima", Lolu Golubović u "Srećnim ljudima", Rumenku u "Pozorištu u kući", odavno je nema u našim filmovima, predstavama, TV serijama. Zašto?

- Možda i zbog toga što se pronela vest da živim u Albaniji, pa kolege misle da nisam u zemlji - pomalo ogorčeno komentariše napise u pojedinim medijima.

- Pre pet godina imala sam nekoliko meseci iznajmljen restoran u Sarandi. Ipak, do današnjeg dana provlači se dezinformacija da tamo živim, što utiče kako na moj privatni, tako i profesionalni život.

Na pitanje koliko je tokom karijere dobar scenario ili pozorišni tekst uticao na krajnji rezultat umetničkog projekta, Zlata odgovara:

- Možete biti odličan glumac, raditi sa sjajnim rediteljem i direktorom fotografije, ali ste propali ako nemate šta da kažete! Kad imate dobar scenario jasno vam je šta igrate, pa ukoliko su iza vas i godine iskustva, nije potrebna velika intervencija reditelja. Takođe, dešavalo se i da do izlaska predstave nisam imala pojma koga ja to igram: tekst prazan, a lik nije vođen. Bilo je i projakata u kojima lik, jednostavno, "iscuri": ne zna se ni šta se dogodilo sa junakinjom, da li je otputovala, umrla, nestala?! Pamtim da sam se mnogo mučila snimajući "LJubav i mržnju", jer se paralelno pisalo i snimalo. Serija sa sto epizoda, a vi ne znate unapred kako će biti vođen vaš lik i kakva ga sudbina čeka, pa onda igrate "neutralno"...

Naša sagovornica do skora je bila Milinka Savić u predstavi "Legija časti" (po tekstu i režiji nedavno preminulog Brace Petkovića) i za ovaj svoj lik kaže da je odlično zaokružen. Izdvaja i serije "Otpisani" i "Srećni ljudi", kao i njihove scenariste Dragana Markovića i Sinišu Pavića. Samo reči hvale ima i za Đorđa Milosavljevića.

- Kada je reč o franšizama, ima "primenjivih" na naš prostor. Samo kad se ne bi ovako prebrzo radilo. Ranije smo jednu epizodu snimali celu sedmicu, sada se snimi za dan.

Ide se na komercijalnost, sve je vezano za novac, a umetnost je da drugom, trećem, da ne kažem kom mestu.

Iako u penziji, poznata glumica i dalje lepo izgleda i u punoj je formi. Ipak, kada se okrene unazad, ima razloga za nezadovoljstvo:

- Penzija mi je uvredljivo mala, kao da sam ceo radni vek otvarala vrata u pozorištu a ne nosila repertoar. Nešto je i moja greška. U Pozorištu na Terazijama provela sam prvih dvadeset pet godina karijere, da bih poslednjih deset otišla u slobodne umetnike. Bila je to pogubna odluka: nisam mogla ni da dignem kredit, svaka tri meseca stajala sam u redovima samo da overim knjižicu...

BEZ KLJUČA I POPUŠTANJA

FESTIVAL u Vrnjačkoj Banji jedan je od retkih bez "ključeva" i popuštanja - kaže sagovornica. - Ako nema dobrog scenarija, te godine neće biti ni nagrade. Mislim da tako i treba, kao što je u redu i da neko dobije više puta priznanje na istom festivali ukoliko to zaslužuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti