I DALJE ŽALIM ZA LEPIM, PROŠLIM VREMENIMA: Milena Zupančič, dobitnica počasne nagrade "Aleksandar Lifka"

J. LEMAJIĆ

20. 07. 2021. u 12:28

VELIKA mi je čast što sam dobitnik ove nagrade, naročito što sam je primila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumišta, koju beskrajno poštujem i volim.

И ДАЉЕ  ЖАЛИМ ЗА  ЛЕПИМ,  ПРОШЛИМ  ВРЕМЕНИМА: Милена Зупанчич, добитница почасне награде Александар Лифка

Foto Arhiva

Bila sam začuđena jer sam mislila da sam zaboravljena i drago mi je što nisam pala u potpuni zaborav iako već 30 godina veoma malo radim. Od kada smo se onako tužno podelili. I dalje žalim za onim lepim vremenima - izjavila je izuzetna glumica Milena Zupančič, kojoj je na Palićkom festivalu pripala novoustanovljena, specijalna počasna nagrada "Aleksandar Lifka", koja se dodeljuje autorima iz kinematografija koje su u fokusu, a ove godine to je slovenačka.

Ona je, kako ju je uručujući joj "Lifku" najavila Mira Banjac, apsolutna jugoslovenska glumica. A Milena Zupančič se i te kako time ponosi.

PRIZNANjE Milena Zupančič, Foto Arhiva

U glumu je, kako kaže, zaljubljena više od pola veka. "Mrtva lađa", "Obraz uz obraz", "Dečko koji obećava", u kome je igrala sa Aleksandrom Berčekom, takođe ovogodišnjim dobitnikom "Lifke", "Igmanski marš", "Klopka" samo su neki od naslova koji su upisani u anale jugoslovenske kinematografije.

- U filmu glumci misle da su sve naše zasluge, ali nije tako. Postoje reditelji koji ti mogu napraviti dobre uloge u montaži, a postoje i oni koje je mogu pokvariti. Nisu samo glumci krivi za ono dobro i loše - kaže glumica, dodajući da je u svom glumačkom veku najviše uživala radeći sa rediteljem Matjažom Klopčićem.

- Sa njim sam snimila najviše filmova. Bila je neka hemija, nismo morali mnogo da razgovaramo. On je znao šta može da očekuje od mene, a ja šta on hoće. Nismo gubili vreme, a ni ponavljali scene.

A da bi se to uspelo, glumac, po njenom mišljenju, mora da bude sve - sportista, muzičar, psiholog...

- Celi život se vodim rečenicom moje profesorke da glumac nikada ne sme da kaže da nešto ne zna, ne može ili neće. Uvek sam se toga pridržavala, čak i kada me je jednom prilikom reditelj pitao da li govorim nemački, a ja kao iz topa rekla da znam. A on počne da priča nemački. Naravno, nisam dobila ulogu - dodaje Milena.

- Za "Mrtvu lađu" sam mesec dana trenirala kako da zadržim dah, jer sam znala da će me pustiti i da će biti problem.

Veliko platno poslednjih godina zamenila je daskama koje život znače. U Beogradskom dramskom pozorištu nedavno je postavljen komad "Cement Beograda", a trenutno radi u Mariboru na jednoj internacionalnoj produkciji u koju je uključeno i Jugoslovensko dramsko pozorište.

- Reč je o komadu "Te noći sam je video" po romanu Draga Jančara i nadam se da će biti dobro i da će se svideti publici. Kako je planirano, u novembru bi trebala da bude izvedena i u Srbiji - najavljuje Milena Zupančič.

Kao ambasadorka Unicefa,  radila je 13 godina, što je za nju bilo jedno neverovatno iskustvo:

- Ako je gluma fantazija, onda je ovo surova realnost. I jedno i drugo sam radila odgovorno.

Posetila sam mesta u Aziji, Africi, Južnoj Americi koje je i "Bog zaboravio" - dodaje Milena. - Mnogi problemi su mi postali beznačajni u poređenju sa onim što sam videla, kako deca umiru od gladi, bolesti...

Program

U okviru Glavnog takmičarskog programa publika će večeras moći da pogleda filmove "Prirodna svetlost" Deneša Nađa i "Čuvar brata svojega" turskog reditelja Ferita Karahana. Biće održan i okrugli sto posvećen dometima slovenačke kinematografije kao i ekološka panel-diskusija o konceptu upravljanja otpadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!