SEĆANJE NA PREMINULU SLIKARKU U MUZEJU "CEPTER": Milena JNK i njena cvetanja

M.A.K.

14. 07. 2021. u 16:53

U ČAST Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943-2021), slikarke, kostimografkinje, scenografkinje, lutkarke, preminule u maju, u Muzeju "Cepter" u četvrtak će biti otvorena postavka koja će predstaviti 16 slika iz zbirke koju baštini Kuća legata, kao i dva platna koja pripadaju muzeju-domaćinu.

СЕЋАЊЕ НА ПРЕМИНУЛУ СЛИКАРКУ У МУЗЕЈУ ЦЕПТЕР: Милена ЈНК и њена цветања

Muzej Cepter

- Za Milenom je ostao ogroman opus - kaže, za "Novosti", istoričar umetnosti Ivana Simeonović Ćelić, direktorka muzeja "Cepter" i nekadašnji profesor FLU. - Radila je u ciklusima koje je izlagala na samostalnim izložbama, onda kada bi nastajao novi ciklus.

Sve te cikluse, podseća profesorka Simeonović Ćelić, je pažljivo zabeležila istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža, koja se bavi Legatom Milene JNK, a to su "Bele slike" (trodimenzionalni radovi nazvani "Krojački saloni" i "Popravke čarapa"), "Glave", "Oranice", "Životinje", "Izbušeno nebo", "Žito", "Cvetanje", "Bulke", "Tropi" i finalni "Suton". Kako je zapisla Ana Popović Bodroža zbog slika čiji su jedini motiv bili cvetnice ili tropsko rastinje, poredili su je sa Džordžijom O Kif.

- Tumači Mileninih dela propratili su njen život i umetnički opus značajnim tekstovima koji će jednog dana biti sjajan putokaz nekom ko krene u obradu celokupnog opusa i to pretoči u monografiju. Milena JNK to zaslužuje - zaključuje Ivana Smeonović Ćelić, povodom izložbe "Sećanje na Milenu JNK".

Inače, za života je Milena JNK zaveštala Kući legata 69 dela iz svih faza stvaralaštva. Poklanjala ih je sukcesivno od 2007. godine, da bi, nekoliko meseci pre odlaska, zaveštala i svoj stan-atelje. U njemu će povremeni gosti biti umetnici iz zemlje i inostranstva sa kojima sarađuje Kuća legata. A u prostoru, u kome su ostale njene slike, crteži i drugi lični predmeti, biće organizovani i drugi sadržaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju