LESKOVAC, GRAD STRIPSKIH REKORDA: Dodelom priznanja završena 23. balkanska smotra mladih strip autora

M. MIRKOVIĆ

27. 06. 2021. u 22:49

BALKANSKA smotra mladih strip autora u organizaciji škole stripa "Nikola Mitrović Kokan", i u svom večeras završenom 23. izdanju, nadmašila je mnoge rokorde - osim što je najstariji festival na prostoru bivše SFRJ, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika - 2.817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata je poslalo svoje radove na festival!

ЛЕСКОВАЦ, ГРАД СТРИПСКИХ РЕКОРДА: Доделом признања завршена 23. балканска смотра младих стрип аутора

Arhiva

- Spisku stalnih zemalja učesnica koje su poznate po devetoj umetosti pridružile su se države sa svih meridijana, a posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica - navodi Marko Stojanović, koji sa velikim pregnućem iz godine u godinu Leskovac pozicionira kao centar devete umetnosti. Kao organizator smotre uz Miloša Cvetkovića, Ivana Stojanovića Fikija i Marka Serafimovića, predavače i autore iz Leskovačke škole stripa, Stojanović ne krije da je prezadovoljan ne samo odzivom već i kvalitetom i raznolikošću održanih programa na ovoj po mnogo čemu jedinstvenoj smotri.

Branislav Miltojević iz Niša i Radič Miša Mijatović iz Novog Sada poneli su nagradu za doprinos srpskom stripu, Nikola Listeš iz Hrvatske - nagradu Mivel za satirični strip, a njegov sunarodnik Jan Škrinjar plaketu za scenario. Stefan Nikolovski iz Severne Makedonije dobitnik je plakete za strip, Darko Stojanović iz Beograda one za ilustraciju, a Zdravko Genov iz Bugarske - za teoriju. Diplome su dobili najbolji debitanti Nikola Lakić i Vanja Vidojević, Aleksa Drageljević i Natasa Kourti za ilustraciju, Emre Somnez i Marko Serafimović za strip tablu i Nikola Tasković za strip teoriju, a za scenario - Maja Stojanović i Bojan Zavišan, koji je nagrađen i za najbolji kratki strip.

NOVE NADE

PRIJATELjI stripa su Danilo Kocić i Vladimir Šagadin, nagradu izdavača Darkwood poneli su Katja Klimova iz Rusije i Seif Edine Nehi iz Tunisa, "Mlade velike nade" - Natalija Janković i Dimitrije Pavlović, a za strip kaiš su nagrađeni školarci Iva Cvetković, Mina Paunov, Bogdan Ristić, Anastasija Vidanović i Jelena Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!