"KO TO TAMO PEVA" OSVOJIO FRANCUZE: Legendarni film Slobodana Šijana ponovo puni sale i dobija pohvale

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

24. 06. 2021. u 09:09

KULTNI film reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića "Ko to tamo peva" i danas s velikim interesovanjem privlači pažnju francuske publike. Otkako je prošle godine ponovo prikazano na Kanskom festivalu u okviru selekcije "klasika", tačno 40 godina posle prvog pojavljivanja na Kroazeti u okviru selekcije "Izvestan pogled", Šijanovo delo ponovo puni sale.

КО ТО ТАМО ПЕВА ОСВОЈИО ФРАНЦУЗЕ: Легендарни филм Слободана Шијана поново пуни сале и добија похвале

Foto FCS

Posebno priznanje za ovo ostvarenje predstavlja činjenica da je bilo na programu u 12 bioskopa prilikom nedavnog ukidanja opšteg karantina i ponovnog otvaranja bioskopskih sala posle višemesečnog zatvaranja.

"Ko to tamo peva", odnosno "Ki šant la ba", u francuskom prevodu, u novoj restaurisanoj digitalnoj verziji, sinoć se davao u Ivriju kod Pariza, večeras je na programu u prostoru "Žak Tati" u Orseju, sutra je u Frankovilu...

Francuski specijalizovani časopisi za film i bioskope istovremeno objavljuje dugačke i pohvalne kritike o Šijanovnoj "grotesknoj tragediji".

- Tragikomično putovanje srpskog autora Slobodana Šijana, snimljeno je 1980, iste godine kada je umro maršal Tito. Dugometražni film se odvija uoči Operacije "Odmazda", u kojoj su Jugoslaviju napale trupe Adolfa Hitlera, potpomognute marionetskom Nezavisnom Državom Hrvatskom, predvođenom fašističkim ustaškim pokretom - piše poznata platforma za predstavljanje kinematografije "Alosine".

U istoj analizi se dodaje da se grupe otpora (uglavnom Srbi) formiraju za borbu protiv neprijatelja, uz zaključak da je ovaj istorijski podsetnik važan i da omogućuje da se bolje razume Šijanov igrani film koji je, kako se ističe, nažalost predvideo krvavo razaranje zemlje devedesetih.

 

 

Film se poredi sa kultim francuskim ostvarenjima sličnog žanra iz istog perioda, "Velika avantura" Žerara Urija sa Lujem de Finom ili "Deda pruža otpor" Žan-Marija Poarea sa Mišelom Galabrijem.

"Alosine" ističe snagu filma kojem Šijan daje melahnoliju, "karakteristiku slovenskih naroda", a posebno se naglašava i fantastičan doprinos dvojice romskih muzičara. Navodi se i da su "tokom Drugog svetskog rata Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve genocida, čija se ogorčenost ponovo pojavila devedesetih, kada se odnos snaga preokrenuo i bio naklonjen Srbima", uz zaključak da "u apsurdu ratova, civili i grupe 'žrtvenih jarčeva' uvek plaćaju najvišu cenu, sa bilo koje strane".

Ističe se i da film, 41 godinu posle pojavljivanja, i dalje odaje duboki antimilitaristički utisak. "Alosine" koristi priliku i da podseti na značajne periode srpske kinematografije, vreme "crnog filma" s autorima Aleksandrom Petrovićem, Živojinom Pavlovićem, Dušanom Makavejevim i Želimirom Žilnikom, kao i na "Prašku školu" sa Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem i Emirom Kusturicom.

"Telerama" takođe ističe "Ko to tamo peva" kao fantastično zabavan i melanholičan film, a njegov povratak u bioskope kao "istinsku sreću" i "veliku radost".

- Četrdeset godina kasnije, osećaj otkrivanja ovog filma nije izgubio na snazi - zaključuje "Telerama".

VIŠE OD 50 BIOSKOPA

FILMSKI centar Srbije podseća da je film tokom tri nedelje prikazivanja u Francuskoj imao tri hiljade gledalaca i da nastavlja put osvajanja evropskog auditorijuma sa bukiranih više od 50 bioskopa za naredni period u Francuskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja