FILMSKA REVIJA: Stvaralaštvo dece i omladine

M. N. M.

23. 06. 2021. u 17:44

JUBILARNO 50. izdanje Revije filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, koje organizuje Centar amaterskog filma Srbije, odvija se - već drugu godinu zaredom u onlajn formatu, do 27. juna.

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Стваралаштво деце и омладине

foto promo

Ova manifestacija predstavlja tradicionalnu godišnju smotru radova mladih filmskih autora u uzrasnim kategorijama od 7 do 15 (filmovi do 10 minuta) i od 15 do 19 godina (filmovi do 20 minuta). Kako navodi direktor Revije - Vladimir Anđelković, ovogodišnju selekciju kratkih ostvarenja dece i omladine čini ukupno 37 filmova, od čega su 22 rada učenika osnovnih škola i 15 ostvarenja đaka srednjih škola. U režiji pandemije, filmovi  neće biti prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci kao inače, već isključivo onlajn.

- Postala je norma da stvaralaštvo dece i omladine, zahvaljujući modernoj tehnologiji, ima neuporedivo bogatiji idejni, moralni i estetski dijapazon od onog koji ima savremena produkcija - navodi scenarista, producent i predsednik žirija Revije Zoran Stefanović, koji da tvrdi da se preporod srpske kinematografije kome svedočimo, već desio u radu ove dece.

Etnolog-antropolog i muzejski savetnik Etnografskog muzeja dr Marko Stojanović takođe je član žirija, kao i dr Snežana Trstenjak, doajen filmske i animacione pedagogije i reditelj animiranih filmova. Uz njih troje, ostvarenja mladih kolega ocenjivaće i reditelj koji se ove iste revije potekao, Strahinja Savić.

Pored Filmskog centra Srbije, svoju podršku manifestaciji dali su i Ministarstvo kulture i informisanja i Jugoslovenska kinoteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna