KONCERT NA SAVSKOM TRGU: Poema u čast Stefanu Nemanji i Lazaru

M. N. M.

21. 06. 2021. u 19:49

SIMFONIJSKI orkestar će 29. juna u 21 čas, povodom Vidovdana, izvesti poemu "Lazarus", autorsko delo Veljka Kuzmančevića, na Savskom trgu ispred spomenika Stefanu Nemanji.

КОНЦЕРТ НА САВСКОМ ТРГУ: Поема у част Стефану Немањи и Лазару

instagram

Umetnički zvučno-vizuelni nastup će oživeti sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara. Simfonijsko izvođenje dela će pratiti i prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi Stupovi, Studenice, Hilandara.

Specifičnost ovog projekta je uključivanje mladih, a posebno socijalno ugroženih i mladih sa posebnim potrebama  koji nemaju često priliku da dožive veliki simfonijski orkestar i zvuk instrumentalne muzike uživo. Uključivanje mladih sa invaliditetom u kulturne aktivnosti društva i sadržaje kojima se neguje kultura i tradicija srpskog naroda, što je ostvareno u saradnji sa udruženjem "Vera ljubav nada".

Organizator ovog događaja Centar beogradskih festivala CEBEF, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd.
 - Simfonijska poema "Lazarus" nastoji da izrazi vaskrsnuće i pobedu u najširem smislu - kaže kompozitor Kuzmančević. - Po epizodi iz Novog zaveta, u kojoj je Isus vaskrsao Lazara, fenomen u medicini kada pacijent neobjašnjivo oživljava nazvan je "Lazarov efekat". Istovremeno, u kolektivnoj svesti srpskog naroda knez Lazar je jedan od temelja našeg identiteta. Hrabrom odlukom da predvodi boj na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu i otadžbinu upisao se u večnost, postavši simbol patriotizma i herojstva.
Ujedno, ova simfonijska poema teži da izrazi i snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote. Na Savskom trgu, simfonijski orkestar će podići svoja gudala i, predvođen Stefanom Nemanjom, koji ponosno drži uzdignut mač, krenuti u konačnu pobedu, inspirisan nesalomivom voljom i pobedničkim duhom našeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili