DA LI POSTOJI GRAMATIKA SVEMIRA? : Predstavljanje najnovijeg izdanja Centra za promociju nauke u Narodnoj biblioteci u Bečeju

D. B. M.

17. 06. 2021. u 22:39

U NARODNOJ biblioteci u Bečeju večeras će biti predstavljena knjiga "Vanzemaljski jezici" koju je objavio Centar za promociju nauke, a u sklopu manifestacije "Nedelja džentlmena". O ovoj zanimljivoj knjizi Danijela Oberhausa govoriće prevodilac dr Mašan Bogdanovski i urednik Ivan Umeljić.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ ГРАМАТИКА СВЕМИРА? : Представљање најновијег издања Центра за промоцију науке у Народној библиотеци у Бечеју

Centar za promociju nauke

Istražujući mnogobrojne pokušaje Zemljana da tokom vekova dođu do vanzemaljaca, Oberhaus postavlja pitanja na koja još ne postoje odgovori: Ukoliko pošaljemo poruku u svemir, da li će je vanzemaljska bića primiti? Hoće li je razumeti? Na kom jeziku ćemo mi govoriti (a na kom oni)? Da li, osim univerzalne gramatike (koju je uspostavio Noam Čomski), postoji i gramatika svemira?

Oberhaus, između ostalog, čitaoce upoznaje i sa idejom s kraja devetnaestog veka o komunikaciji sa Marsovcima uz pomoć Morzeove azbuke i ogledala, sa projektima SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) i METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), prvim AI ambasadorom među zvezdama (Ela), koji igra karte, proriče sudbinu i recituje poeziju, kao i sa mnogim drugim zanimljivostima. Vanzemaljski jezici otkrivaju kako su filozofija, lingvistika, matematika, nauka i umetnost uticale na kreiranje međuzvezdanih poruka.Od solarnih ogledala projektovanih za komuniciranje sa Marsovcima Morzeovom azbukom do fonografskih zapisa i veštačke inteligencije kojoj je namenjeno da milenijumima luta kosmosom, svaki međuzvezdani komunikacioni sistem odražava naučna znanja i kulturni senzibilitet epohe koja ga je stvorila.
Nedelja džentlmena" je jednonedeljna kulturna manifestacija posvećena kulturi, umetnosti i nauci, koju organizuje Narodna biblioteka u Bečeju. Kontroverzni naslov ove manifestacije za cilj ima da ukaže na neravnopravnost žena u svetu književnosti i kulture, jer iako savremena istraživanja i statistike pokazuju da žene daleko više čitaju i posećuju biblioteke, književni i intelektualni establišment i dalje je pretežno sačinjen od "muških imena".
Ove godine, "Nedelja džentlmena" realizuje se četvrti put, ali prvi put pod sloganom: "Nedelja književnosti, umetnosti i nauke - nedelja za sve nas."
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)