NOVI UNIVERZUM, SFRJ 2022: Srđan Dragojević priprema seriju "Crveni", u žanru naučne fantastike, po romanu Marka Vidojkovića

J. BANjANIN

18. 06. 2021. u 11:47

FILMSKI režiser Srđan Dragojević po prvi put je poželeo da neko književno delo pretoči u seriju. Na to ga je navela burleskna naučno-fantastična priča o Jugoslaviji sažeta u romanu "E baš vam hvala", iz pera Marka Vidojkovića.

НОВИ УНИВЕРЗУМ, СФРЈ 2022: Срђан Драгојевић припрема серију Црвени, у жанру научне фантастике, по роману Марка Видојковића

Foto V. Danilov

Knjiga je objavljena 2017. i bila je bestseler, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a autor je pre dve godine prodao prava produkcijskoj kući "Emoušn". Scenario od 10 epizoda, za seriju radnog naziva "Crveni", uskoro bi trebalo da bude ekranizovan.

- Nisam "čovek televizije" i ovo je prvo delo koje sam zaista želeo da radim u formatu serije. Kod nas je žanr naučne fantastike još neotkriven, a ovo je na tragu serija "Čovek u visokom dvorcu", "Dvojnik" i "Frindž", ali sa veoma vidnim humorom, kao kada bi braća Koen radila "sajens fikšn". Stvaramo nov univerzum, SFRJ 2022. godine, koji je nastao u jednoj dimenziji nakon što je tajna služba Jugoslavije oborila avion sa svim vođama republika bivše zemlje, sprečavajući izbijanje građanskog rata. U ovom univerzumu se otvara portal koji ga spaja sa dimenzijom sličnom ovoj našoj jer je reč, po teoriji verovatnoće, o najgorem i najboljem mogućem svetu, pozitivno i negativno naelektrisanom, kao protoni i neutroni. Ostaje da vidimo koji svet od ova dva je najbolji, naš ili svet SFRJ - kaže, za "TV novosti", Srđan Dragojević.

Autor romana Marko Vidojković objašnjava za naš list šta ga je podstaklo da piše i po čemu se razlikuju knjiga i serija.

- Hteo sam da suočim SFRJ i jugoslovenski socijalizam sa svetom u kome danas živimo. Setio sam se da bi najbolje bilo da oteram socijalističku Jugoslaviju u budućnost i stavim je u paralelni univerzum i da se ta dva univerzuma sukobljavaju i susreću jedan sa drugim. U SFRJ ne samo da se sve nastavilo nego se unapredilo. Svi jugoslovenski brendovi su opstali i svi su superiorni. Elektronika, tehnologija, vojska, služba i sve ostalo radi odlično. Zemlja je nadomak toga da postane svetska supersila. Serija je pisana po motivima i u duhu romana, ali Srđan je napravio drugačije zaplete i likove. Sve to sjajno izgleda tako da ćemo imati umetničko delo, koje će verovatno prevazići moje, jer serije su komercijalnije, a Srđan Dragojević je genije i videćemo ga i kao scenaristu i kao reditelja. Srđan je stariji od mene 13 godina i ta razlika u godinama i sećanju na Jugoslaviju je dosta uticala na to da njegov scenario bude različit u odnosu na moju knjigu, ali opet savršen. Dragojevićeva paralelna Jugoslavija nije toliko izmaštana kao moja, koja je baš preterano napredna. Njegova je unapređena i superiorna, ali ipak ima nekih mana i falinki, koje je uvezao iz one stare Jugoslavije. Veoma mi je drago da ga je baš moja knjiga inspirisala da napiše seriju od deset spektakularnih epizoda.

Tokom pisanja Dragojević je epizode slao na čitanje Vidojkoviću i razrađivao predložak, koji je kratak i jezgrovit.

- Prvu verziju "Crvenih" napisao sam za dva meseca neprekidnog rada. Meni su "Crveni" lep naslov jer je u svetu SFRJ to pogrdan naziv za komuniste, ali sadrži i neka druga značenja, koja će publika tek videti. Prva sezona samo otvara svet u kome se radnja događa, a u glavi već imam šta se zbiva u još neobičnijoj drugoj sezoni. Radnja serije je smeštena u Jugoslaviju 2022. godine, koja je jako uspešna korporativno-komunistička zemlja. Građani imaju visok standard, ali čitavim sistemom upravlja tajna služba poput "nevidljivog časovničara". Imaju čak svoj internet pretraživač Yugle i umesto "Fejsbuka" popularnu aplikaciju "Nađidrug". Većina brandova je evoluirala, te svi voze "jugo plus" sa daljinskim napajanjem energije iz četiri atomske centrale. U vreme kada se radnja događa, SSSR i dalje postoji i Gorbačov upravo umire u zatvoru zbog izdaje zemlje, a prvi ženski predsednik je Naina Jeljcin, udovica Borisa Jeljcina. Kod nas je doživotni predsednik Ante Marković, koji puni 98 godina. Po odlukama 22. Kongresa SKJ iz 1999. svaki građanin SFRJ ima pravo na ličnu sreću, pa su sve moguće bračne zajednice dozvoljene. Tako glavni junak Mirko Šipka živi u zajednici sa dve žene, koje ga nagovaraju da usvoje dete iz sovjetske Bugarske jer tamo ljudi umiru od velike gladi. Granice SFRJ sa Bugarskom i Mađarskom ojačane su visokim žicama, zbog navale izbeglica sa Istoka. To je samo nekoliko od brojnih veoma konsekventno kreiranih aspekata ove dimenzije - kaže Dragojević.

Vlasnik "Emoušna" Goran Stamenković ističe za "TV novosti" da mu je Dragojević skrenuo pažnju na Vidojkovićev roman jer su pričali o seriji na temu "da je eks-Ju opstala" i d a ga je zato otkupio.

- Ovo je jedan od najambicioznijih serijskih poduhvata u skorije vreme, jer se radnja dešava u nekoj drugačijoj stvarnosti koja je u budućnosti, što zahteva ogromne pripreme i velika finansijska sredstva. Ima još dosta posla, a es-ef žanr se upravo zbog komplikovanosti snimanja ne radi na ovim prostorima. Serija će, kao što i tema govori, biti snimana na celoj teritoriji bivše SFRJ. Gledaćemo da cela produkcijska i glumačka ekipa bude kao da je tim iz SFRJ. Verovatno će emiteri sa celog eks-Ju prostora biti koproducenti ili možda strani striming servis, ali nećemo ići u koprodukcije sa drugim kućama - ističe Stamenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri