GENIJE ILI ČUDOVIŠTE: Pikasa inspirisala patnja žena - Vladislav Radak snimio dokumentarac o slavnom slikaru

D. B. M.

16. 06. 2021. u 17:10

KOLIKO smo u stanju da cenimo umetnost velikana bez obzira na činjenicu da su bili užasni ljudi, zapitao se Vladislav Radak istražujući biografiju velikog slikara Pabla Pikasa.

ГЕНИЈЕ ИЛИ ЧУДОВИШТЕ: Пикаса инспирисала патња жена - Владислав Радак снимио документарац о славном сликару

Vladislav Radak

U dokumentarnom filmu "Genije ili čudovište" koji je radio poslednjih godinu dana poveo je gledaoce na sveobuhvatnu Pikasovu izložbu. Preko Malage i Barselone, do Pariza i Dizeldorfa u Nemačkoj, sa kamerom je krenuo na putovanje, kako bi istražio kakav je uticaj na Pikasovo stvaralaštvo imala smrt sestre Končite, kada je imao samo 13. godina. Tragao je radak i šta se krije iza 25.000 neverovatnih slika i skica i zašto su dve od njegovih pet ljubavnica i zakonitih žena izvršile samoubistvo.

-Pikasov svet, naizgled nagrađen slavom za života, prepun je mračnih scena, mentalnih bolesti, psihičkog zlostavljanja. Gde god se pojavljivao, ostavljao je velika dela na platnu i pustoš u ljudskim srcima - navodi Radak. - Bio je pobunjeni genije koji je definisao protekli vek. Umetnik koji je sve imao. Autor "Gernike". Priznanja niko ne može da mu oduzme, niti njegova remek-dela, revolucionarnu viziju i genijalnost. Ali, bio je slikar koji je nemilosrdno iskrvario sve žene koje su ga okruživale, koristeći njihovu lepotu i bol da stvori svoju umetnost.

Radak se pisanjem bavi od desete godine. Sa petnaest je objavio prvu knjigu "Plava vežbanka" ("Interpres") koja ubrzo nalazi mesto medu pet najboljih ostvarenja za decu i mlade na "Politikinoj" listi. Krajem 2009. godine izlazi njegov roman "Noć mrtvih snova" ("Dobra knjiga"), a 2011. godine sa svojim profesorima dr Dragicom Pavlović Babić i dr Ivanom Anićem objavljuje knjigu "Formula života" ("Matematiskop"). Autor je nekoliko kratkometražnih filmova . Za film "Blu lorri" 2007. godine dobio je nagradu na njujorškom festivalu "Hemptons". Gostujući je predavač na više evropskih fakulteta. Živi i radi u Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju