DOSITEJ OBRADOVIĆ: Popečitelj zdravago razuma

D. B. M.

14. 06. 2021. u 18:52

U SRPSKOM književnom društvu u četvrtak će biti održana tribina na kojoj će se govoriti o tome koliko nam je neophodno da se i danas, 210 godina od smrti Dositeja Obradovića, vraćamo njegovim naravoučenijima.

ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ: Попечитељ здраваго разума

Arsa Todorović

"Kad će srce naše doći u svoju prirodnu dobrotu da u licu svakog sebi podobnog čoveka pozna brata svoga", pitao se Dositej Obradović u Pismu Haralampiju" i činio sve što je bilo u njegovoj moći, do krajnjih granica ljudskih snaga, da se to dolaženje ubrza. Učio je i podučavao, ovladavao stranim jezicima i putovao da bi bolje razumeo, apelovao, pisao i prevodio.

Kad je u zrelom dobu postao najučeniji čovek svoga roda i svoga vremena, istorijski talas ga je združio s Karađorđem u prvi put oslobođenom Beogradu, da tu osniva institucije kao prvi ministar prosvete u novoj Srbiji.

Program u kome učestvuju Mirjana Dragaš, upravnica Zadužbine "Dositej Obradović", Jasmina Ahmetagić, književna kritičarka, Dušan Ivanić, profesor emeritus, uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)