ĆILIMI LETE KROZ CELU ZEMLJU: Fotografska izložba Stanka Kostića o tradicionalnoj narodnoj umetnosti

M. A. K.

14. 06. 2021. u 10:24

DECENIJAMA već umetnički fotograf Stanko Kostić bavi se narodnom kulturom i tradicijom, crkvenom umetnošću, motivima svog rodnog kraja - doline reke Mlave, Homolja, a njegova postavka "Ćilim - put niti", nakon što je predstavljena u Galeriji nauke i tehnike SANU, počela je da obilazi Srbiju.

ЋИЛИМИ ЛЕТЕ КРОЗ ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Фотографска изложба Станка Костића о традиционалној народној уметности

Iz Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi / Foto Promo

Postavka posvećena rukotvorini koja se u našem jeziku zove i šarenica, ponjava, pokrivač, prekrivač, posle Stapara, gde je gostovala uz pokroviteljstvo Grada Sombora, stigla je u Petrovac na Mlavi, gde ju je, krajem prošle sedmice, ugostio tamošnji Zavičajni muzej. Čini je više od 60 fotografija velikog formata, na kojima je autor pokazao bogato kulturno nasleđe ćilimarstva, od najranijih dana, na celoj teritoriji Srbije. I to čitav proces stvaranja: od negovanja ovaca, preko obrade vune, do tkanja. Na izložbi su se, uz već poznate pirotske, staparske, sjeničko-pešterske ćilime, u javnosti prvi put našle rukotvorene sa hrišćanskim motivima iz doline Mlave i sa Homolja.

Interesovanje za tkanje i ćilime, koje će naša zemlja predložiti i Unesku za listu nematerijalne kulturne baštine, Kostić je razvio još od detinjstva, kada je od bake i majke slušao o osuđenicama ili suđajama, natprirodnim bićima nalik vilama, koje su plele i prekidale konce - niti života:

- Opčinjen tim skaskama, nisam ni slutio da svojim slušanjem i čuđenjem sudelujem u čaroliji nastajanja umetnosti, tu, preda mnom, njihovom maštom i veštinom njihovih ruku - objašnjava autor.

U zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, domaćin izložbe bila je direktorka Žaklina Perić, a o Kostićevom stvaralaštvu govorio je Dušan Milovanović, istoričar umetnosti iz Beograda, koji je i otvorio postavku, koja će trajati do 1. jula. Ako epidemiološki uslovi budu dozvoljavali, postoji poziv da "Ćilim - put niti", gostuje na tradicionalnom, 60. Saboru trubača u Guči. Za sledeću godinu planirana je postavka u ogranku SANU u Nišu, kao i gostovanja u Republici Srpskoj, kao i van granica Srbije.

LEGAT U PETROVCU NA MLAVI

ROĐEN u Požarevcu, Kostić se školovao u Petrovcu na Mlavi, pa ne čudi da je tamošnjem Zavičajnom muzeju već zaveštao legat, koji čuva 51 rad ovog umetnika i stalno se dopunjava, novim knjigama, katalozima i autorovim tekstova. Inače, Stanko Kostić, koji je i diplomirani infomatičar, do sada je imao 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je i na više od 100 grupnih postavki. Objavio je i 30 tematskih kalendara, kao i mnogobrojne reportaže u knjigama, monografijama i časopisima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)