KNEZ LAZAR HREBLJANOVIĆ: Novi istorijski roman Nikole Moravčevića u izdanju "Arhipelaga"

D. B. M.

07. 06. 2021. u 15:12

PISAC iz Čikaga, Nikola Moravčević u novom romanu "Knez Lazar Hrebljanović" ("Arhipelag") bavi se životom i državničkim delom čuvenog srpskog vladara. Roman počiva na istorijskoj građi i na istorijskim činjenicama, a istovremeno slika i uzbudljivo vreme slabljenja i propasti srpske srednjevekovne države, razorene unutrašnjim neslogama i turskim osvajanjima.

КНЕЗ ЛАЗАР ХРЕБЉАНОВИЋ: Нови историјски роман Николе Моравчевића у издању Архипелага

Arhipelag

U romanu je predstavljen put kneza Lazara od službenika na carskom dvoru u Skoplju, gde je bio stavilac kod cara Uroša, do jednog od velikaša u podeljenoj Srbiji posle smrti cara Dušana i cara Uroša. Kada postane oblasni gospodar Moravske Srbije sa sedištem u Kruševcu, knez Lazar pokušava da okupi oko sebe velikaše koji će pružiti otpor turskom nadiranju na Balkan i u srpske krajeve. To će kneza Lazara, koji je u međuvremenu značajno proširio granice svoje oblasti i porazio glavne protivnike među srpskim velikašima svog doba, odvesti do njegovog poslednjeg i odsudnog boja na Kosovu polju na Vidovdan 1389. godine. Ubrzo posle pogibije u boju na Kosovu počinje da se razvija kult kneza Lazara kao hrišćanskog mučenika, ali i kao junaka Kosovskog boja u narodnom predanju.

Moravčevićev knez Lazar je vladar i ratnik u drami svog života i u drami svoje istorijske uloge. Otuda se roman o sudbini kneza i mučenika preobražava u romanesknu sliku Srbije u njegovo doba.

Arhipelag

Tekst potpisa


Moravčević je u proteklih dvadesetak godina objavio seriju istorijskih romana, a posebnu pažnju čitalaca privukli su "Vitez u doba zla", "Poslednji despot", "Radičevo zaveštanje", "Zapisi o srpskom carstvu", "Marko Mrnjavčević - nepriznati srpski kralj", "Braća Anđelovići" i "Nesrećni kralj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)