NEDELJA PROĐE - Bistra voda sa izvora: Biljana Krstić za "Novosti" o borbi za prave muzičke vrednosti

Ivan Lovrić

30. 05. 2021. u 12:22

U UTORAK, 1. juna, biće tačno dvadeset godina od osnivanja grupe "Bistrik". Mali je ovo prostor da bi se "probistrila" bogata muzička karijera Biljane Krstić, koja je potekla pre više od četrdeset godina.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - Бистра вода са извора: Биљана Крстић за Новости о борби за праве музичке вредности

Foto V. Danilov

Biljana, baš kao i njena imenjakinja koja platno beleše, nastojala je sve ovo vreme da svojom pesmom izbistri naš estradni talog, koji se skuplja godinama.

Kako ćete obeležiti dve decenije "Bistrika"?

- Krećemo 26. juna koncertom u Kruševcu. Kasnije stižemo do mog rodnog grada Niša, do Beograda, grada u kome živim, zatim do Novog Sada, u kom sam puno radila. Tu su još Podgorica, Banjaluka i Skoplje. Ti koncerti će biti raspoređeni do kraja ove godine. Sve će biti krunisano 5. marta iduće godine koncertom u Londonu.

Planirali ste i dokumentarni film.

- Film će se zvati po tradicionalnoj pesmi "Sedam sati udara", koja se nalazi na našem prvom albumu. U njemu će se videti kako radimo, kako biramo pesme, koje instrumente koristimo.

Da li ste se umorili u borbi za prave muzičke vrednosti?

- Nisam se umorila. Ja sam od onih koji neprestano guraju napred, i ništa ne može baš lako da me obori. Bude, naravno, nekih malih razočaranja, ali karakter mi nalaže da idem napred.

Godinama se borite za očuvanje tradicije našeg naroda.

- Početna ideja bila mi je da tradicionalnu muziku prevedem u savremenu umetnost. Mislim da sam to sa "Bistrikom" postigla. Živimo u 21. veku, i tradicionalnu pesmu trebalo bi da sačuvamo u najizvornijem stanju, ali i da je predstavimo u ovom modernom svetu.

U čemu je razlika između vaših početaka i sadašnjosti?

- Kada sam počinjala sa "Bistrikom", bilo je mnogo lakše ući u neku novu priču. Danas je mladima mnogo teže da naprave nešto što bi moglo da sadrži i kvalitet i savremenost.

Mnogo je šareniša u muzici, i mladi su se nekako izgubili u njemu, a ja mogu samo da im poželim puno sreće, i da uspeju da se pronađu.

Imamo operske dive, bivše i sadašnje. Da li se osećate kao etno-diva?

- Ne, nikada nisam razmišljala o tome. Radim ovo sa mnogo ljubavi, i sasvim mi je dovoljno da vidim pune sale i da publika ume da prepozna ono što joj pružam.

Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Posle dvadeset godina konačno ću otići na pravi godišnji odmor. To sam odlučila ove nedelje, i sa kumom 12. juna krećem za Grčku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna