(SAMO)UBISTVO U POZORIŠTU: Snima se nova domaća serija "Fau-efekat", u režiji Gordana Kičića i Đorđa Markovića

J. B. L.

15. 10. 2023. u 14:09

POSLE godinu i po dana otkako je najavljena u uglednom svetskom magazinu "Varajeti", trenutno se snima nova domaća serija "Fau-efekat" (ili "V efekat"). Dugo je producentska kuća "Fajerflaj" razvijala ovu dramu od osam epizoda, koja je inspirisana stvarnim događajem.

(САМО)УБИСТВО У ПОЗОРИШТУ: Снима се нова домаћа серија Фау-ефекат, у режији Гордана Кичића и Ђорђа Марковића

Produkcija Kombajn film

I dalje su mnogi detalji obavijeni velom tajne, ali kako saznajemo reditelji serije su Đorđe Marković i Gordan Kičić, poznat po autorskom projektu "Mama i tata se igraju rata", koji je potpuno oduševio publiku. Ništa manje se ne očekuje od sledeće Kičićeve režije, a u tome ću mu sigurno pomoći scenarista Đorđe Milosavljević.

Naš poznati dramaturg je sa Kičićem sarađivao na nekoliko projekata, od serija "Sva ta ravnica" i "Jagodići", do filma "Ustanička ulica". Scenario potpisuje i mlada dramska spisateljica Maja Todorović, jedna od scenaristkinja filma "Toma", koji je u bioskopima dostigao brojku od milion gledalaca i time se pozicionirao na sam vrh najgledanijih filmova u proteklih nekoliko decenija.

Foto: I. Marinković

Scenarista Đorđe Milosavljević

Zanimljivo je da je ime serije povezano sa pozorištem, gde je i smeštena radnja napete triler drame. Jedan od najznačajnijih dramaturga prve polovine 20. veka, Bertolt Breht, osmislio je postupak preispitivanja, vaganja alternativa i kritičkog posmatranja radnje na sceni, koji je nazvao V efekt, odnosno efektom očuđavanja ili distanciranja. Tako je nastala tehnika koja sprečava gledaoce da se potpuno izgube u narativu, budi im radoznalost, pruža šansu da analiziraju ono što vide i tako postanu aktivni deo predstave.

Breht je verovao da pozorište ima dužnost ne samo da odražava društvo, već i da ga menja. To nas dovodi do odgovora zašto sve u seriji počinje upravo na pozorišnoj sceni.

A radnja serije nas vodi u moderno pozorište koje se priprema za premijeru dugo očekivane predstave, koja je sredinom osamdesetih imala ogroman uspeh. Međutim, dok ceo ansambl željno iščekuje veliku noć, glumci počinju da dobijaju anonimne pretnje.

Da bi se slučaj rešio istragu počinje Svetlana Šorga, iskusni inspektor policijske uprave Beograd. U noći premijere poznati glumac umire na pozorišnim daskama dok je u okviru predstave izvodio scenu samoubistva. Dok inspektorka Šorga dublje ulazi u slučaj, postaje i zaintrigirana i zastrašena čudnim svetom skrivenim iza zavesa pozorišta. Uprkos izazovima sa kojima se suočava, Šorga je odlučna da otkrije istinu i utvrdi da li je glumčeva smrt bila nesrećan slučaj, samoubistvo ili ubistvo.

Pošto je reč o velikom i ambicioznom projektu, očekuje se i da glumačka ekipa bude veoma atraktivna. U seriji će igrati mlada zvezda naše kinematografije Pavle Mensur, koji je u proteklih godinu dana imao premijeru tri filma: "Komedija na tri sprata", "Usekovanje" i "Indigo kristal".

Na male ekrane u "Fau-efektu" vratiće se Milica Trifunović, koju smo zapamtili kao inspektorku Martu Lazarević u krimi-drami "Grupa". Mnoge važne uloge u seriji odigraće glumice, a u podeli su i Milica Janevski, Dubravka Kovjanić, Jovana Gavrilović, mlada Nevena Nerandžić, kao i njihove kolege Miloš Đorđević i Aleksandar Srećković Kubura. Premijera serije u produkciji kuća "Telekom Srbija" i "Fajerflaj" očekuje se iduće godine na kanalu Superstar TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!