TUTANKAMON - POSLEDNJA IZLOŽBA: Obeležavanje najvažnijeg jubileja u istoriji egipatskih iskopavanja

N. DRAŽOVIĆ

12. 02. 2023. u 13:05

OVAJ mesec koji slavi neke lepe datume, osim po još jednom Danu zaljubljenih, pamtićemo i po jednom izuzetnom jubileju. I to arheološkom.

ТУТАНКАМОН -  ПОСЛЕДЊА ИЗЛОЖБА: Обележавање најважнијег јубилеја у историји египатских ископавања

Foto: Vijasat

Naime, 16. februar 1923. godine smatra se najizuzetnijim danom u celoj istoriji egipatskih iskopavanja, jer je tog dana proslavljeni egiptolog i istaknuti arheolog Hauard Karter, otpečatio i otvorio grobnicu faraona kralja Tutankamona koja datira iz 14. veka pre nove ere. Povodom obeležavanja 100 godina od ovog istorijskog trenutka, kanal Vijasat histori će u četvrtak, 16. februara, u 22.00, emitovati dugometražni igrani film "Tutankamon: Poslednja izložba", koji oživljava ovaj jedinstveni trenutak i otkriva kako je 150 predmeta iz bogate riznice Tutankamona premešteno na najveću međunarodnu izložbu ikada posvećenu ovom "zlatnom dečku".

Foto: Vijasat

Malo je poznato da je samo nekoliko meseci pre toga, 26. novembra 1922. godine, u Egiptu, u Dolini kraljeva, Hauard Karter prvi put ugledao odaju u grobnici faraona Tutankamona. Dokumentarac nam rasvetljava celokupnu istoriju pronalaska Tutankamonove grobnice i vraća nas u prošlost, prateći ne samo njeno otkopavanje, već višemesečne pripreme pre nego što su istraživači uopšte doputovali u Egipat. Zahvaljujući ovom filmu zakoračićemo u poslednje počivalište najpoznatijeg egipatskog faraona čiji su ostaci pronađeni netaknuti. Istovremeno sa Karterom i njegovim kolegama zajedno ćemo ući u prvu odaju na koju su naišli tokom otkopavanja. Prostorija, nagomilana predmetima, bila je skoro netaknuta i postala je neka vrsta legende, a ime Tutankamon preraslo je u simbol koji čini deo kolektivne mašte širom sveta - kod svih ljudi priziva sve što je najupečatljivije i najmisterioznije u drevnom Egiptu, njegovim piramidama i legendi o faraonovom prokletstvu.

16. februar 1923. godine smatra se najizuzetnijim danom u istoriji egipatskih iskopavanja, jer je tog dana proslavljeni egiptolog i istaknuti arheolog Hauard Karter, 3342 godine nakon sahrane otpečatio i otvorio grobnicu faraona kralja Tutankamona koja datira iz 14. veka p. n. e. 

Ovaj očaravajući dokumentarac prati neverovatnu priču i nudi ekskluzivan pristup mestima koja i dalje odišu svojom prošlošću. Osim posete originalnom lokalitetu Tutankamonove grobnice posetićemo i Egipatski muzej u Kairu i videti riznicu faraonske grobnice izbliza. Pratićemo stručnjake tokom restauracije, i putovati sa njima na putu za Los Anđeles, Pariz i London.

Foto: Vijasat

Zahvaljujući jednoj od najopsežnijih privatnih foto arhiva na svetu posvećenih ovom blagu, kao i originalnim foto i filmskim materijalima iz njujorškog Metropoliten muzeja i instituta Grifit u Oksfordu, publika će moći da iskusi najdirljivije trenutke Karterovog otkrića, uticaj poznatog Tutankamonovog prokletstva, kao i nekoliko zanimljivih i dosad nepoznatih činjenica o životu mladog faraona - dečaka uzdignutog do statusa poluboga, koji je umro prerano, u 19. godini, i koga su položili da se odmara u improvizovanoj grobnici, odakle će da krene na putovanje u večni život sa svojim bogatstvom.

Gledaoci će videti najdirljivije trenutke otkrića grobnice, uticaj poznatog Tutankamonovog prokletstva, kao i dosad nepoznate činjenice o životu mladog faraona - "zlatnog dečaka" uzdignutog do statusa poluboga, koji je umro prerano, u 19. godini

Posle kratkotrajne vladavine, Tutankamon je umro 1323. p. n. e. i ubrzo je zaboravljen. Sasvim slučajno, 3342 godine nakon sahrane, od svih faraona u drevnom Egiptu, njegovo ime je postalo jedino koje je prešlo sve granice i postiglo potpuno neočekivanu vrstu večnog života - status slavne ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)