SILOVANJE MOŽE DA SE DOKAŽE I BEZ TRAGOVA NA TELU: Danijela Štajnfeld otkrila je jedan od načina

Novosti online

24. 03. 2021. u 19:53

ŽRTVE silovanja neretko ćute zbog sramote, straha, osude javnosti, ali i zato što se pribojavaju da je teško dokazati da se ono desilo. Naročito strepe one osobe koje nisu odmah prijavile ovo krivično delo plašeći se jer više nema materijalnih tragova izvršenja.

СИЛОВАЊЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОКАЖЕ И БЕЗ ТРАГОВА НА ТЕЛУ: Данијела Штајнфелд открила је један од начина

Foto: S. Šarić

- Silovanje nije teško dokazivo, ali je postupak dokazivanja težak. Postupak u pogledu postojanja krivičnog dela silovanja je kompleksan i složen u tom smislu da se utvrđuju i materijalni tragovi izvršenja, a i na drugoj strani sve okolnosti i činjenice u vezi ličnosti izvršioca i samog izvršenja krivičnog dela - objasnio je advokat Radiša Roskić.

Kako je istakao to jeste težak postupak, ali je u svakom slučaju izvodljiv.

- Ukoliko jedan od segmenata dokaznog korpusa nedostaje (npr materijalni dokazi sa tela) to svakako ne znači da je dokazivanje izvršenja u potpunosti onemogućeno.

Nadležni tužilac je u obavezi da po prijavi ili po saznanju da je izvršeno krivično delo pokrene krivični postupak u smislu prikupljanja podataka na osnovu kojih će proceniti postojanje sumnje i nivo eventualno utvrđene sumnje - kazao je on.

Danijela Štajnfeld

Glumica Danijela Štajnfeld je, kako tvrdi, silovana 7. maja 2012. godine.

Kako je sama ispričala, nakon toga je želela da zove policiju, ali je shvatila da su izvršitelj i ona poznate ličnosti i strepela je kako će mediji prenositi njen slučaj.

Danijela je prošle godine otkrila da je bila žrtva silovanja i da je to učinio moćnik iz filmske industrije.

Pre dva dana mediji su objavili da je glumica u Višem javnom tužilaštvu otkrila da je reč o Branislavu Lečiću.

- Lečila sam se od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. U to vreme nisam bila u mogućnosti da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno u puno prostora. Bila sam uglavnom zatvorena.

Posttraumatski stres

Kada je trebalo da idem na audicije i ako bi me neko podsetio na njega u bilo kom smislu, direktno ili indirektno, počele bi mi teškoće sa disanjem i mogla sam da dobijem paničan napad i izlazila sam iz tih soba za audicije - kazala je glumica.

Kako je rekla, mučno je gledati sebe kako izgubite svu svoju snagu, samopouzdanje i normalno funkcionisanje.

- Od toga sam se lečila sa raznim lekarima. U jednom momentu sam bila predmet istraživanje za posttraumatski stres. U današnje vreme on se može izmeriti i dijagnostikovati i to ne samo od posledica rata, već i od seksualnog zlostavljanja.

- I tu bih htela da napomenem da to jeste dokaz da se trauma proživela, da se zlostavljanje proživelo, da se atak na osobu zaista desio zato što može da se meri funkcionisanjem mozga - ispričala je Danijela.

Napomenula je da čak i žrtve koje nemaju taj poremećaj mogu da dijagnostikuju posledice traume jer, kako kaže, žrtve zlostavljanja ih uvek imaju.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024