MANJKA ISPITALI O MINUSU U KASI: Policija saslušala i bivšeg načelnika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carina

E. H.

17. 03. 2021. u 20:12

BIVŠI načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Nemanja Manjak (33) priveden je u sredu na višečasovno saslušanje u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije. On je ispitan u nastavku predistrage koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, a zbog sumnji da su u ovoj državnoj firmi počinjene malverzacije "teške" više stotina miliona evra!

МАЊКА ИСПИТАЛИ О МИНУСУ У КАСИ: Полиција саслушала и бившег начелника Одељења за сузбијање кријумчарења у Управи царина

Foto: Arhiva Novosti

Prema nezvaničnim informacijama, mahinacije su trajale poslednjih nekoliko godina i to po uhodanim kanalima i pod pokroviteljstvom ljudi iz najviših poslovnih, državnih, ali i sportskih struktura. Iz tog razloga u utorak je, među prvima, na informativnom razgovoru bio nekadašnji prvi čovek Carine Miloš Tomić.

- Ispitivanje je trajalo do kasno po podne i moglo bi se reći da se Tomić nevešto branio od nekih pitanja - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - Ista situacija se ponovila i sa Manjkom. Uglavnom se ničega nisu sećali precizno, tvrdili su da su sve radili po zakonu i važećim internim propisima carine. Kada bi bili pritisnuti materijalnim dokazima, nisu imali odgovore kako se i šta dogodilo.

A, dešavalo se mnogo toga. Od krijumčarenja nafte i naftnih derivata, šverca cigareta i drugih artikala, do, iako je reč zasada samo o indicijama, narkotika. U ovom trenutku, rezultati predistrage govore da je ovakvim poslovanjem, kada je reč o nafti i duvanu i drugim akciznim robama, carina oštećena za najmanje 640 miliona evra.

- Klupko mahinacija je počelo da se odmotava - navodi naš sagovornik. - Kada bude sve isplivalo u javnosti, svi će biti u čudu o kakvoj je bestijalnosti i bezobrazluku reč. Ima tragova da su koristili originalnu dokumentaciju legalnih firmi i bez njihovog znanja, falsifikovali papire, dovlačili benzin i dizel, i sve to preprodavali na privatnim pumpama širom Srbije. Taj i takav promet, naravno, nigde nije evidentiran.

Na ovakav način milioni evra su se slivali u privatne džepove, a država oštećena za akcize i poreze. Pored Tomića i Manjka, ispitivan je i upravnik carinarnice Beograd Željko Popović.

Pre nekoliko meseci zbog svih ovih sumnji smenjeni su čelnici Uprave carina. Umesto Tomića imenovan je Branko Radujko. Manjak je tada smenjen, ali je ostao na mestu savetnika u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja. Nedavno mu je uručen otkaz. Pre Uprave carina, ovaj blizak saradnik Nebojše Stefanovića u gradskom odboru SNS bio je jedan od direktora u JKP "Zelenilo Beograd". Manjak je tamo ostao upamćen kao jedan od najmlađih direktora, ali i čovek koji se nije pojavljivao na radnom mestu.

OČEKUJU SE PRVA HAPŠENjA

PREMA najavama iz SBPOK, cele ove nedelje trajaće informativni razgovori svih za koje se posumnja da mogu imati veze sa kriminalnim dešavanjima u Upravi carina. Potom će kompletan izveštaj sa dokazima biti prosleđen TOK. Paralelno sa svim tim dešavanjima očekuju se i prva hapšenja osumnjičenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna