OPASNIJI OD "ZEMUNSKOG KLANA": Kako je operisala Veljina "vojska smrti" - svi detalji o "palim" kriminalcima

Ekipa "Novosti"

07. 02. 2021. u 10:28

NISAM kriv, ne priznajem nijedno delo koje mi se stavlja na teret. Ne želim da iznosim odbranu, braniću se ćutanjem.

ОПАСНИЈИ ОД ЗЕМУНСКОГ КЛАНА: Како је оперисала Вељина војска смрти - сви детаљи о палим криминалцима

FOTO: Ata images

Ovo je na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavio Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, osumnjičen da je sa Markom Miljkovićem, ali i sa još nekoliko pripadnika svoje, kako se navodi, kriminalne grupe, počinio tri teška ubistva.

Reč je, kako saznajemo, o likvidacijama Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića. Ukoliko se dokažu tvrdnje Tužilaštva, osumnjičeni za teška ubistva bi mogli da ostatak života provedu iza rešetaka!

Belivuk i Miljković, sa još 20 osoba, osumnjičeni su i za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Dvojici osumnjičenih, V. G. i Ž. K., na teret se stavlja nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Belivuk i ostali su u zgradu Specijalnog suda u Beogradu dovedeni u petak oko 22 sata.

Nedugo zatim krenulo je i ispitivanje, koje je trajalo gotovo do jutra, ali su svi, kako saznajemo, odlučili da ne iznose odbranu. Oni su, prema informacijama koje smo dobili, prethodno negirali da imaju bilo kakve veze sa onim za šta ih tužilaštvo tereti. Sudija za prethodni postupak je Belivuku, Miljkoviću i za još 18 osumnjičenih odredio pritvor do 30 dana, a za još dve osobe, do zaključenja ovog broja, istražni organi su tragali.

Ovakva odluka usledila je zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da unište ili sakriju dokaze, ali i zbog uznemirenja javnosti.

Branilac Veljka Belivuka, advokat Dejan Lazarević juče je za "Novosti" rekao da se po njegovom savetu Belivuk branio ćutanjem:

- Čekamo da vidimo dalje šta će se dešavati u istrazi, da li postoji bilo koji dokaz, jer zasad nijedan dokaz nije dostavljen. Zasad ne nameravamo da uložimo žalbu na odluku o pritvoru.

ZLONAMERNE PARALELE

GOVOREĆI o prisluškivanju predsednika Aleksandra Vučića, Vulin je rekao da se odvojeno vode postupci za prisluškivanje kada je u pitanju porodica predsednika i slučaj ove kriminalne grupe i da oni nisu povezani.

- Zlonamerno se prave veštačke paralele - rekao je Vulin dodajući i da se u slučaju "Jovanjice" ništa ne krije i da će se insistirati na tome da se sva dela rasvetle.

Interesantno je da, kako smo saznali, Tužilaštvo nije dozvolilo da jedan advokat brani nekoliko osumnjičenih, kako je u prvom momentu bilo planirano. Pre saslušanja im je rečeno da ukoliko ne budu to prihvatili, pojedinima će biti dodeljeni branioci po službenoj dužnosti. Nakon što je okončano saslušanje, prema informacijama koje smo dobili, advokati su podneli prigovor na sve ono što se navodi u krivičnoj prijavi, koja navodno, nije jasno precizirana.

Snajperom vrebali i Vučića

MINISTAR policije je ukazao i da su hapšenjem ove grupe uklonjeni izvršioci, ali ne i oni koji stoje iza njih, a na pitanje da li je podignut nivo zaštite predsednika Vučića i tužioca rekao da na to ne može da odgovori. On je potvrdio da je u jednom od stanova Belivukovih saradnika pronađen snajper sa prigušivačem.

Foto Tanjug

- Drogu smo našli svuda, u skoro svakom stanu. Droga, oružje, novac. Ono što nismo očekivali jeste pronalazak snajpera sa prigušivačem. To ne služi za obračun mafijaša. Snajperi se koriste za likvidacije, onih koji mogu da vam dosta naude, koji imaju veliku političku važnost. Da li su mogli da likvidiraju mene? Mogli su. Da li bi to rešilo njihove probleme? Ne bi. Jedini čovek čijom bi se likvidacijom obustavila organizovana borba protiv mafije, čije bi ubistvo paralisalo čitavu državu i uvelo je u tešku političku nestabilnost bio bi Aleksandar Vučić - poručio je Vulin, dodavši da je sednica Saveta nacionalne bezbednosti zakazana za sutra.

Naglasio je i da će istraga utvrditi s kojom namerom je posedovan i za šta je korišćen snajper sa prigušivačem i većom količinom municije, ali da je prema njegovoj oceni bio pripreman za ubistvo čoveka koji je objavio rat mafiji.

Ministar policije Aleksandar Vulin juče je, komentarišući hapšenja i pokretanje istrage protiv Belivuka i ostalih, rekao je da ona dobro napreduje i da dokaza ima mnogo.

- Ovo ne može da stane. Videli ste državu na delu i ništa ne može da zaustavi istragu ovih razmera ni borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Vulin gostujući na TV Prva.

MUNjEVITO Pripadnici Žandarmerije u vikend-naselju Bećarevo brdo u Ritopeku juče su otkrili mnogobrojne dokaze, koji su poslati na veštačenje, kako bi se utvrdilo postoje li neki biološki tragovi i DNK, Foto D. Milovanović

Foto D. Milovanović

Ministar je istakao i da je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić pokazao izuzetnu hrabrost da se suprotstavi kriminalcima i da MUP i BIA bez takvih ljudi ne bi mogli da postignu ništa. Ukazao je i da je u akciji pokazano državno jedinstvo.

- Nenadić će insistirati na tome da se rasvetli sve do kraja - naveo je Vulin.

- Grupa Belivuka najopasnija je još od "zemunskog klana", sada je razbijena i tek će se videti kako su i šta radili.

Prvi udarac mafiji

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je da je akcija MUP i BIA, u kojoj je uhapšeno skoro 20 osoba organizovane kriminalne grupe, prvi i najveći udar mafiji:

- Tu nije kraj, već se istraga i akcije nastavljaju.

Vulin je istakao da su pripadnici ove grupe vršili najteža krivična dela, da će sada biti rasvetljeni mnogi nestanci i da će se možda konstatovati da je reč o ubistvima.

Naveo je da je policija u noći kada je grupa uhapšena upala na 30 lokacija i da je nađeno mnogo dokaza i za najteža krivična dela, dodajući da ne može da iznosi sve podatke iz istrage.

BEZ SUKOBA SA SPORTSKIM DRUŠTVIMA

POVODOM hapšenja jednog osumnjičenog koji je u tom trenutku bio u društvu državnog sekretara Veća tužilaca Tome Zorića, ali i Milice Ljubičić, zamenice Drugog osnovnog javnog tužioca, Vulin je rekao da bi svi trebalo da kažu kakve su kontakte imali i pod kojim okolnostima.

Ministar policije je dodao i da su svi čelnici Partizana ispitani kao građani, i da policija sa Partizanom, kako je naglasio, nema sukoba, niti sa sportskim društvima, već "kriminalnom bandom koja je koristila navijače za pokriće".

- Ovo su kriminalci koje ćemo pamtiti po nezabeleženoj surovosti, po načinu na koji su vršili krivična dela - istakao je Vulin i dodao da je grupa Belivuka mučila ljude i da su uživali u patnji koju su nanosili, planski i organizovano.

ISTRAGA saslušanje u Specijalnom sudu trajalo cele noći između petka i subote, Foto M. Anđela

Odgovarajući na pitanje da li je postojao strah da će informacije o akciji procureti, Vulin je rekao da je postojao rizik, ali da je akcija izvedena profesionalno:

- Bili smo spremni da reagujemo u svakom trenutku, akcija nije kompromitovana i to govori o ozbiljnosti MUP i BIA.

Prikupljajući dokaze protiv Belivuka i ostalih osumnjičenih, istražni organi došli su i do "male Šilerove". Naime, kako "Novosti" saznaju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda, gradski građevinski inspektor je još krajem avgusta prošle godine, izdao rešenje o zabrani radova i rušenju nelegalnog objekta na adresi Kozarčeva 4 na Zvezdari. Iako se kao investitori pominju S. Đ. i B. Đ., pravi "gazda" velelepnog zdanja koje se zida je zapravo Veljko Belivuk.

BAHATOST Belivukov dvorac u beogradskoj Kozarčevoj  ulici, Foto Ž. Knežević

Oni su, u proteklom periodu, izbegavali da prime rešenje o izvršenju, koje je i dalje "na dostavi". I pored toga što je građevinska inspekcija, u više navrata, ogradila trakama gradilište i naložila hitnu zabranu radova i rušenje u roku od sedam dana, investitori su nastavili da grade.

Kako saznajemo, Sekretarijat za inspekcijske poslove je podneo i krivične prijave.

Procedura nalaže da, ukoliko investitor odbija da primi rešenje građevinske inspekcije, ono se stavlja na oglasnu tablu, čime se smatra da su "graditelji" obavešteni iako ga nisu lično preuzeli. To znači da bi u narednih mesec dana moglo da bude doneto rešenje o rušenju obejkta.

U rešenju građevinskog inspektora nalaže se investitoru da odmah obustavi radove i da sruši objekat u Kozarčevoj 4, koji se sastoji iz prizemlja i prvog sprata na pravougaonoj osnovi dimenzija 18 puta 12 metara.

LISICE deo Belivukove grupe uoči privođenja kod tužioca, Foto MUP

U međuvremenu, istražni organi došli su i do mnogobrojnih kuća i vikendica, za koje se sumnja da su ih koristili Belivuk i njegovi pajtosi. Jedna od njih je u vikend-naselju Bećarevo brdo u Ritopeku. Ova dvospratnica je juče, kao i prethodna dva dana, pod opsadom pripadnika Žandarmerije i policije, koji u njoj obavljaju uviđaj.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o objektu koji pripada jednom od najbližih Belivukovih saradnika. Navodno, ovde su dovodili svoje žrtve kako bi ih mučili. Tokom uviđaja, prema informacijama koje imamo, pronađena su metalna burad u kojima je svašta spaljivano. Otkriveni su brojni dokazi, koji su poslati na veštačenje i sada se čekaju nalazi, kako bi se utvrdilo postoje li eventualno neki biološki tragovi i DNK.

Policija je pre dva dana pretresala i dve kuće u Vrčinu. Prema nezvaničnim informacijama, pronađeni su određeni dokazi, kao i tragovi spaljivanja, verovatno je reč o uklanjanju tragova. Pored toga, otkriveni su i određeni biološki tragovi, a utvrđuje se da li je reč o krvi.

ČINjENICE

POŠAO PO AUTO
PA "NESTAO"

MILAN Ljepoja iz Niša poznat je kao pripadnik "Pink pantera" i akter spektakularne pljačke u Dubaiju. Svaki trag mu se izgubio početkom decembra prošle godine kada je, kako je rekao supruzi, krenuo u Beograd da kupi automobil. Kod kuće je ostavio mobilni telefon, pozvao je taksi i otišao u nepoznatom pravcu.

Foto MUP

Kući se više nije vratio. Njegova porodica ubrzo je počela da sumnja da je on ubijen.

ODBIO DA GA
REKETIRAJU

ZDRAVKO Radojević, navijač Crvene zvezde, otet je prošle godine u beogradskom naselju Kotež, a zatim je, kako se sumnja, ubijen.

Navodno, sve ovo urađeno je pošto je odbio da plaća reket Belivuku i ekipi, a bio je u poslu sa kokainom.

MISTERIJA IZ
VIŠEGRADSKE

U AVGUSTU prošle godine policijskoj upravi grada Beograda prijavljen je nestanak Gorana Veličkovića Goksija (33), vođe navijačke grupe Partizana okupljene pod zastavom "Partizanovci". Njegov nestanak prijavila je supruga, koja ga je i poslednja videla u Višegradskoj ulici, u samom centru Beograda u popodnevnim časovima.

Foto Privatna arhiva

Veličković je još odranije poznat javnosti kao vođa navijača Partizana koji se zajedno sa Milošem Radosavljevićem Kimijem povukao sa južne tribine i osnovao novu navijačku grupu, koja se u međuvremenu povukla sa istočne strane stadiona Partizana i svoje delovanje privremeno obustavila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista