UBISTVO ŽENE U TEMERINU MOGLO DA SE SPREČI: Autonomni ženski centar ukazuje da se znalo za nasilje i traži kontrolu Tužilaštva u Novom Sadu

V. C. S.

05. 02. 2021. u 18:34

OD početka godine, u porodično-partnerskim odnosima ubijene su tri žene, a u još jednom slučaju postoji sumnja da je ženu ubio suprug.

УБИСТВО ЖЕНЕ У ТЕМЕРИНУ МОГЛО ДА СЕ СПРЕЧИ: Аутономни женски центар указује да се знало за насиље и тражи контролу Тужилаштва у Новом Саду

Novosti

Poslednji slučaj ubistva žene u Temerinu pokazao je da su svi u njenom okruženju znali da je žrtva dugogodišnjeg nasilja, ali da nasilje nisu prijavljivali zbog straha od nasilnog supruga, saopštio je Autonomni ženski centar. Ipak, prema pisanju medija, nasilje je bilo ranije prijavljivano policiji i tužilaštvu, a jednom prilikom se obratila i medicinskoj ustanovi za pomoć pošto ju je suprug ubo nožem u nogu.

- Ostala je nepoznanica da li su prethodno prijavljivani događaji nasilja bili razmatrani na sastanku Grupe za koordinaciju i saradnju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u čijem radu se godinama unazad uočavaju problemi u postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koje rezultira neadekvatnom procenom rizika – kažu u AŽC.

Navode i da istorijat vršenja nasilja, nanošenje fizičkih povreda upotrebom oružja ili oruđa, nasilnikova zloupotreba alkohola, podnošenje prijave za zlostavljanje u porodici, kao i neadekvatna institucionalna reakcija, predstavljaju indikatore koji mogu ukazati na visoku opasnost od ubistva.

- Porazno je da je žena ubijena nakon što su ljudi iz okruženja najmanje dvadeset godina svedočili nasilju koje je preživljavala, nakon što se obraćala za pomoć nadležnima, nakon što su postojali indikatori koji su mogli ukazati da će doći do smrtnog ishoda, i sve to nije dovelo do toga da njeno ubistvo bude sprečeno. Ponovo zahtevamo od Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu da izvrši vanrednu kontrolu rada Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i predloži mere kako bi se unapredio rad Grupe za kooridinaciju i saradnju formiranjem podgrupa za svaku opštinu koju pokriva to tužilaštvo, slično kako je uređen rad podgrupa u Beogradu i drugim gradovima. Reagujte pre zločina, ne posle – poručuju iz AŽC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)