KRIVI POLICIJU ZA ZLOČIN: Nesvakidašnja odbrana ikonopisca optuženog za ubistvo Jelice Tatarovski

J. ĆOSIN

28. 11. 2020. u 08:00

IKONOPISAC Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen da je 31. avgusta prošle godine usmrtio Jelicu Tatarovski (82) nanevši joj 26 rana nožem i čekićem u njenom stanu u Bulevaru Nemanjića u Nišu, a zatim ukrao 760 evra, u petak je pred Višim sudom ponovo odbacio odgovornost za svirepi zločin.

КРИВИ ПОЛИЦИЈУ ЗА ЗЛОЧИН: Несвакидашња одбрана иконописца оптуженог за убиство Јелице Татаровски

Vladan Grahovac / Foto privatna arhiva

On je kazao da je neposredno pre ubistva obio jednu prodavnicu, ali da ga policija tada nije privela, što mu je omogućilo da izvrši zločin.

- Moje ponašanje do tog dana nije bilo destruktivno, nego autodestruktivno. Kada sam provalio u prodavnicu, policija je trebalo da mi odredi zadržavanje. Da su to uradili, do ubistva ne bi došlo - pravdao se Grahovac i istakao da se ne seća zločina, jer je te noći popio veliku količinu alkohola, kao i da je konzumirao marihuanu i drogu "dži",

Predstavnik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, Veselin Pečenica, rekao je u petak pred sudom da je utvrđeno da Grahovac ne pati od duševnog oboljenja koje bi uticalo na njegovu svest i upravljanje postupcima. To što je zavisnik od alkohola i narkotika, prema njegovom mišljenju, takođe nije osnov za isključenje njegove odgovornosti za svirepi zločin. Veštak je rekao i da sumnja u Vladanove tvrdnje o količini alkohola i narkotika koje je uzeo pre zločina.

- Da je zaista uzeo toliku količinu psihoaktivnih supstanci, bila bi mu potrebna hitna medicinska pomoć, ne bi bio sposoban da preduzima radnje koje je izvršio - rekao je Pečenica. - Bio je svestan šta radi, veliki broj povreda, njihov intenzitet i činjenica da su nanete u periodu možda i dužem od 15 minuta, mogu da sugerišu na dominantnu voljnu aktivnost da se započeta radnja dovrši.

Grahovčeva odbrana angažovala je i stručnog savetnika iz domena psihijatrije, Zorana Ćirića, koji je osporio nalaz Pečenice, tvrdeći da kod optuženog postoji poremećaj ličnosti.

- Smatram da je nalaz nepotpun, nije uzeto u obzir da je okrivljeni odmalena bio izložen agresivnosti do stepena brutalnosti, te da je bio žrtva ozbiljnog psihotraumatskog događaja koji je uticao na razvoj ličnosti. Bolesti zavisnosti takođe spadaju u duševne bolesti, a to potvrđuje i to što je komisija veštaka predložila izricanje mere lečenja od narkomanije - kazao je Ćirić.

OTAC GA ZLOSTAVLjAO

GRAHOVAC je ranije pred sudom priznao da je kriv, ali je za zločin okrivio svog oca, kao "glavnog pokretača".

- Imao sam pet godina kada me je silovao njegov prijatelj. Kada sam o tome progovorio, otac me je optužio da izmišljam. Tukao me je, hvatao za mošnice i bacao o zid, zlostavljao je i majku. U desetoj godini me je bilo više strah očevih batina nego smrti, pa sam skočio sa trećeg sprata - ispričao je optuženi, koji je počeo da se bavi ikonopisanjem kada je napustio studije medicine u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista