NAVODNOM VOĐI "KAVČANA" SKINUTE LISICE: Crnogorski krimi-klanovi ne miruju, priveden, pa pušten Kotoranin Slobodan Kašćelan

E. V. N.

01. 11. 2020. u 21:43

KOTORANIN Slobodan Kašćelan (57), navodni vođa "kavačkog klana" uhapšen je u subotu uveče zbog sumnje da je pretio sugrađaninu B. R. Nakon privođenja i saslušanja u nadležnom Tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode. Kako je ranije saopšteno, on je B. R. uputio "ozbiljne pretnje po život i telo".

НАВОДНОМ ВОЂИ КАВЧАНА СКИНУТЕ ЛИСИЦЕ: Црногорски крими-кланови не мирују, приведен, па пуштен Которанин Слободан Кашћелан

Foto: Privatna arhiva

Privođenje Kašćelana usledilo je 11 meseci nakon što je uz kauciju pušten iz pritvora u Spužu, kako bi se branio sa slobode u postupku koji se protiv njega vodi zbog niza krivičnih dela. Sud u Podgorici je u decembru prošle godine prihvatio kauciju u iznosu od 444.000 evra koliko su dali članovi njegove porodice i prijatelji.

U optužnici koje je Tužilaštvo podiglo protiv Kašćelana, ali i još 14 osoba, navodi se da je on sa još jednim optuženim, organizovao kriminalnu grupu, a zatim vrbovao ostale članove. Njima se na teret stavljaju krivična dela iznude, zelenašenja, nedozvoljeno držanje oružja, trgovina narkoticima, davanje mita, pranje novca, teško delo protiv opšte sigurnosti.

PROTERAN IZ SRBIJE

KAŠĆELAN je u Novom Sadu napadnut u momentu dok se nalazio u automobilu. Vozilu se približio motor na kojem su bila dvojica napadača. Oni su ispalili hice u Kašćelana i njegovog telohranitelja. Nakon ovog napada su proterani iz Srbije. Neku godinu kasnije u Bijeljini je uhapšen Saša Vidović, pod sumnjom da je jedan od napadača na Kašćelana. Istovremeno su tamošnje službe istraživale operativne podatke da su "kavčani" i suparnički "škaljarci" u BiH nalazili organizatore i izvršioce svojih krvavih naloga.

Kašćelan je u decembru 2018. godine uhapšen u Pragu. Policija je tada kod njega pronašla dva pasoša - francuski i takozvane države Kosovo. U obe putne isprave stajalo je isto ime - Slobodan Perić! Francuski pasoš je bio falsifikovan, dok je takozvani kosovski - regularan. Za njim je dve godine ranije Crna Gora bila raspisala poternicu, a za to vreme, prema informacijama koje su objavljene, skrivao se u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Portugaliji, Španiji i, na kraju, u Češkoj. Dva meseca nakon hapšenja, češke vlasti su ga izručile Crnoj Gori.

Široj javnosti Kašćelan je postao poznat nakon neuspelog atentata na njega u leto 2016. godine u Novom Sadu. U ratu koji od 2014. godine besni između "kavačkog klana" i "škaljarskog klana" ubijeno je više od 30 osoba, među kojima su bile i nedužne žrtve. Da je Kašćelan vođa klana, tokom suđenja u podgoričkom Višem sudu svojevremeno je tvrdio Ilija Dedović, inače jedini član "kavčana" koji je u celosti priznao krivicu. On je tokom suđenja detaljno opisao kako je funkcionisala ova kriminalna organizacija. Povod sukoba "kavčana" i "škaljaraca" bio je nestanak nešto više od 200 kilograma kokaina u španskom gradu Valensiji, koji je pripadao "kavčanima". "Škaljarci" su oteli tovar i tada je počeo smrtonosni niz koji do danas nije zaustavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana