"ZGRNULI" MILIONE, ŽIVE OD TUĐE POMOĆI: Neizvesna sudbina desetoro Nišlija, podaci o njihovom materijalnom stanju ne slažu se sa optužbama FBI

D. ALIHODžIĆ

31. 10. 2020. u 07:31

ODLUKA Antonija S. da prihvati izručenje Sjedinjenim Američkim Državama otvorila je mnoga pitanja o daljoj sudbini ostalih desetoro osumnjičenih Nišlija, koje FBI tereti da su bili organizatori digitalne prevare kojom su navodno oštetili američke državljane za oko 70 miliona dolara.

ЗГРНУЛИ МИЛИОНЕ, ЖИВЕ ОД ТУЂЕ ПОМОЋИ: Неизвесна судбина десеторо Нишлија, подаци о њиховом материјалном стању не слажу се са оптужбама ФБИ

Ilustracija / Foto Depositphotos

Među uhapšenima ima i državljana Filipina i Crne Gore, a iako su optuženi da su navodno zgrnuli milione dolara, neki od njih žive od - socijalne pomoći.

IT stručnjaci i programeri, koje neki nazivaju čak i hakerima i modernim Robin Hudovima, nisu stariji od 35 godina. Našli su se pod lupom FBI pod otpužbom da su varali ljude širom planete. Zvanični podaci o njihovom materijalnom stanju, međutim, govore drugačije, pa čak i to da žive od pomoći države ili ih izdržavaju roditelji.

Kako su se, na primer, braća Uroš S. (31) i Andrija (27) S. iz Niša našli u ovoj grupi, zasada nije poznato, ali je, prema saznanjima "Novosti", stariji brat nezaposlen, izdržava se od pomoći države i roditelja, a i supruga mu je takođe nezaposlena. Mlađi Uroš je u malo boljoj situaciji jer se "izdržava od ušteđevine koju je stekao radom na kruzeru i držanja časova engleskog jezika preko interneta."

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je, zbog trudnoće, ekstradicioni pritvor Filipinki Kseniji Mej Atilano i odredio joj kućni pritvor uz nanogvicu. Njenom suprugu Kristijanu Krstiću, kao i M. P. i B. R. pritvor je potvrđen, pošto je Apelacioni sud odbio žalbe na rešenje kojim im je pritvor produžen krajem septembra. Ovaj sud je međutim u odnosu na ostalih sedam okrivljenih čije izručenje traže SAD ukinuo prvostepeno rešenje Specijalnog suda u Beogradu o produženju pritvora i naložio ponovno odlučivanje.

Branioci osumnjičenih tvrde da naša zemlja ima sve zakonske kapacitete da im se sudi u Srbiji i da bez obzira na sporazum, koji imamo sa SAD, oni ne treba da budu isporučeni, jer američko tužilaštvo navodno nije dostavilo materijalne dokaze kojim bi potkrepili teške optužbe.

- Ne znamo da li se Antonije S. nagodio sa američkim tužilaštvom niti nam je poznato koji su njegovi motivi za takav potez. Možda sumnja u objektivnost našeg pravosuđa ili više veruju američkoj pravdi. Malo je neobično da prihvati izručenje u zemlju koja ima strožu kaznenu politiku od naše države. Zaprećena kazna za krivično delo koje im se stavlja na teret u SAD je 20 godina, a kod nas od dve do 10 godina - pojašnjava advokat Dragoš Cukavac, koji zastupa Nenada Mladenovića.

On je, kako nam kaže, tražio da se veštači psihičko stanje njegovog klijenta, jer on nije sposoban da prati suđenje, niti da bude transportovan.

- On je u zaista teškom psihičkom stanju zbog svega što mu se desilo - tvrdi advokat i dodaje da Viši sud mora o svakom pojedinačno da odlučuje jer su "svako priča za sebe".

IZDAVALI LAŽNE POTVRDE

JEDANAESTORO uhapšenih se sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 70 miliona dolara. Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!