"ĆURUVIJA" IZ POČETKA ZBOG GREŠAKA U PRESUDI: Predmet vraćen na ponovno suđenje

S. J. M.

07. 09. 2020. u 22:13

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine. Ovaj sud vratio je predmet na ponovno suđenje u Specijalni sud kako bi se otklonili nedostaci, a dokazi bili na pravilan način analizirani.

ЋУРУВИЈА ИЗ ПОЧЕТКА ЗБОГ ГРЕШАКА У ПРЕСУДИ: Предмет враћен на поновно суђење

Foto P.Mitić

Bivši šef DB Radomir Marković ovom, sada ukinutom, presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo vlasnika "Nedeljnog telegrafa", a na istu kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu osuđen je službenik DB Milan Radonjić. Pripadnici ove službe Romić i Kurak, zbog saizvršilaštva u ubistvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je utvrdio i da je presuda nerazumljiva, da su navedena objašnjenja u njoj potpuno nejasna i u znatnoj meri protivrečna, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost te presude.

Navode da je prvostepeni sud prekoračio optužbu tako što je presudom u slučaj uveo N. N. lice kao direktnog izvršioca, a optuženima dodao da su počinili neke radnje koje nisu navedene u optužnici. Time je, zaključuje se u odluci Apelacionog sud, izmenio činjenično stanje i na taj način su okrivljeni proglašeni krivim za nove radnje za koje nisu optuženi i za koje u toku postupka nisu izvođeni dokazi. Inače, prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubila N. N. osoba, a pripadnici DB su za to "pripremili teren".

Foto A.Stanković

Ratko Romić i Milan Radonjić

U obrazloženju Apelacije navodi se ukazano je i da se u presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog je prvostepeni sud bez dileme utvrdio prisustvo još jedne osobe na mestu ubistva, i to baš neposrednog izvršioca. Nema ni dokaza na osnovu kojih se može utvrditi da je to N. N. lice sa Radonjićem, Romićem i Kurakom postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

Takođe, u obrazloženju Apelacionog suda se kaže da je uvođenjem N. N. lica na više mesta u presudi ona učinjena nerazumljivom, jer je nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom ili je reč o više N. N. lica.

Foto AP/Fejsbuk

Rade Marković, Miroslav Kurak

Zatim, nije uopšte navedeno na koji način su Kurak i Romić omogućili N. N. licu da ubije Ćuruviju i time postali saizvršioci. Nejasno je gde su se u momentu izvršenja krivičnog dela oni nalazili i da li su bili zajedno ili su bili razdvojeni.

RUŽIĆ: OČEKUJEMO DA IH OPETOSUDE

ZASTUPNIK porodice Ćuruvija Slobodan Ružić nam je rekao da su očekivali da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu:

- Ipak, nastavljamo da se sudimo, ali verujem da ponovljeni postupak neće dugo trajati. U presudi je uvedeno N. N. lice koje je pucalo, jer očigledno nisu imali dovoljno dokaza da je to učinio Kurak. Verujem da će Specijalni sud ispraviti greške i da će ih ponovo osuditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024