OBNOVA CENTRA ZLATIBORA MIMO ZAKONA: Radovi na Kraljevom trgu koštaju 3 miliona evra, odluka doneta usred vanrednog stanja (FOTO)

Z. USKOKOVIĆ

16. 08. 2020. u 08:05

REKONSTRUKCIJA Kraljevog trga u centru Zlatibora, koji je ovih dana skroz razrovan i raskopan, mogla bi da košta najmanje tri miliona evra, a radovi su započeti mimo zakona, odnosno bez javnog konkursa i tendera.

ОБНОВА ЦЕНТРА ЗЛАТИБОРА МИМО ЗАКОНА: Радови на Краљевом тргу коштају 3 милиона евра, одлука донета усред ванредног стања (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Kako saznaju "Novosti, Skupština opštine Čajetina odluku o tome donela je tokom vanrednog stanja (14. aprila), uvedenog zbog pandemije virusa korona, i prvi milion je već potrošen!

Proteklog petka, 7. avgusta, na stolu načelnice opštinske uprave Milice Stamatović našao se aneks ove odluke o izdvajanju dodatnih 1,7 miliona evra državnih para. Navodno, načelnica Stamatović još nije potpisala ovaj papir, jer "nisu čista posla". Odbornicima Skupštine, međutim, nejasno je ne samo kako je već potrošen prvi milion, već i zašto je potrebno dodatnih 1,7 miliona evra.

- Taj novac, kao i prvi milion, trebalo je da se sliju na račune privatnih firmi, koje, kako sumnjamo, pumpaju cene radova - navodi naš sagovornik. - Deo poslova se prebacuje da radi Javno-komunalno preduzeće "Zlatibor", koje se bavi čistoćom i nema građevinsku operativu, pa se sumnja da će posao dobiti privilegovani podizvođači, odnosno oni kojima se "namešta" da rade.

Interesantno je, da je iz kamenoloma u ataru sela Alin Potok, dosad, u sam Kraljev trg ugrađen kamen, koji je usitnjen i to u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra. U međuvremenu je Državno pravobranilaštvo Privrednom sudu u Užicu podnelo novu tužbu protiv nadležnih u Mesnoj zajednici Alin Potok, zbog nezakonitog ugovora sa privatnom firmom "PROFIL agregati" DOO Branešci, koji prodaje kamen za rekonstrukciju trga.

- Prvu tužbu je Državno pravobranilaštvo podnelo još januara 2018. godine, a nedavno i drugu - navodi naš sagovornik. - Za desetak dana će početi suđenje. Reč je o ugovoru o zakupu, koje selo Alin Potok ne može da sklopi. Pašnjaci su državna svojina, a pravo korišćenje ima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede. Oni su, međutim, sklopili ugovor po kome ova privatna firma ima pravo da koristi pašnjake i vadi kamen, iako je i nadležna inspekcija Ministarstva poljoprivrede naložila da se iskopavanje zaustavi i državna imovina vrati u prvobitno stanje.

Rekonstrukcija trga podrazumeva, bar prema najavama čelnika opštine Čajetina, i uređenje prilaza samom trgu, uređenje promenade preko trga do hotela "Tornik", izmeštanje kišnog kolektora do lokacije gde je nekada bila glavna autobuska stanica...

- Projekti za sve ovo ne postoje, pa se postavlja pitanje ko i kako dobija posao i kako teče uređenje celog tog prostora - navodi naš sagovornik. - Poseban problem je šta se radi sa državnim zemljištem, odnosno pašnjacima i njivama. Pojedinci iz mesnih zajednica zlatiborskih sela ponašaju se kao da je to njihova dedovina. Sklapaju nezakonite ugovore s kim i kako hoće.

Centar Zlatibora je već nekoliko godina pretvoren u gradilište, zida se bez ikakvog plana i projekata. Čini se da vlada bezakonje, a od nekadašnje planinske lepotice nije ostalo gotovo ništa. Visoke zgrade i apartmani počeli su da niču i na obodima ovog turističkog centra. Čeka se još da zaživi i dugo najavljivana gondola, ali to je tek posebna priča!

TUŽILAŠTVO: KRIVIČNA PRIJAVA

VIŠE javno tužilaštvo u Kraljevu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, odgovorilo je "Novostima" da je u ovom tužilaštvu formiran predmet na osnovu krivične prijave PU Užice (podneta 2018) protiv Gorana Lazovića, predsednika Saveta Mesne zajednice Alin Potok i N. I., republičkog rudarskog inspektora Ministarstva rudarstva i energetike, Odeljenja geološke i rudarske inspekcije. Oni su bili osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Centar Zlatibora je već nekoliko godina pretvoren u gradilište, zida se bez ikakvog plana i projekata

Prijava je podneta i protiv Filipa Pjevića i Lazara Radisavljevića, odgovornih lica u PD "PROFIL agregati" DOO Branešci zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. Reč je o nelegalnoj eksploataciji mineralnih sirovina, odnosno kamena na teritoriji katastarske opštine Alin Potok, koju su oni potom prodavali pravnim i fizičkim licima.

- Sa okrivljenim Goranom Lazovićem je 8. aprila 2020. zaključen sporazum o priznavanju krivičnog dela, dok je postupak preduzimanja dokaznih radnji protiv osumnjičenog Filipa Pjevića i osumnjičenog Lazara Radisavljevića u toku. Osumnjičeni N.I. je, u međuvremenu, preminuo - navodi se u odgovoru VJT Kraljevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (33)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)