NERASVETLJENA DVA NAJTEŽA KRIVIČNA DELA: Za deset meseci u Južnobačkom okrugu evdentirana su 7.794 krivična dela

Lj.P.

23. 10. 2023. u 15:49

NA području Južnobačkog okruga, od 1. januara do 1. oktobra, evidentirana su 7.794 krivična dela iz svih oblasti kriminaliteta, saopštila je danas Policijska uprava u Novom Sadu.

НЕРАСВЕТЉЕНА ДВА НАЈТЕЖА КРИВИЧНА ДЕЛА: За десет месеци у Јужнобачком округу евдентирана  су 7.794 кривична дела

FOTO:Lj.P.

Zbog sumnje da su učinili neko krivično delo, nadležnim tužilaštvima prijavljeno je više od 3. 700 osoba , od kojih 86 odsto su  muškarci, uzrasta od 21 do 40 godina, dok je  oko deset odsto  maloletnika.

Od 16  najtežih krivičnih dela, kao što su ubistvo, teško ubistvo i pokušaji ovih krivičnih dela za sada su nerasvetljena dva, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela teška telesna povreda iznosi 80 procenata.

- Otkriveno je 678 krivičnih dela iz oblasti suzbijanja trgovine narkoticima, više nego u istom periodu prošle godine, a zaplenjen je 54. 521 kilogram opojne droge - predoačavaju u Policijskoj upravi Novi Sad. -  U ovom periodu, evidentiran je porast krivičnih dela nasilje u porodici, zabeleženo je manje krivičnih dela protiv polne slobode i dvostruko manje krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

U prvih devet meseci ove godine, otkriveno je dvostruko više krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta, za koja su podnete krivične prijave protiv 57 osumnjičenih. Oko 75 odsto  svih krivičnih dela opšteg kriminaliteta, kao i prethodnih godina, počinjeno je na području Grada Novog Sada.

Pored teritorije Grada Novog Sada, Policijska uprava, kao druga po veličini u Republici Srbiji, obuhvata i 11  opština, među kojima se posebno izdvaja problematika na području Policijske stanice prve kategorije u Bačkoj Palanci. U ovom  periodu, na navedenom području su rasvetljena najteža krivična dela, kao što su pokušaji ubistva, teške telesne povrede i nasilničko ponašanje, a 13 osumnjičenih za različita krivična dela još uvek se nalazi u pritvoru.

Od januara do oktobra,  kako dalje predočavaju u novosadskoj policiji, na području Južnobačkog okruga, evidentirano je manje prekršaja javnog reda i mira, a usled specifičnih okolnosti, zabeleženo je više krivičnih dela u školama i njihovom okruženju, budući da su, samo u maju, prijavljene anonimne dojave o postavljenim bombama u više od 50  škola.

Policijska uprava je, od početka godine, obezbedila 1. 472 javna skupa, sa više od 770 hiljada posetilaca.

Kada je reč o bezbednosti saobraćaja,  bilo je   manje saobraćajnih nesreća, manje poginulih i povređenih osoba.

Od januara do oktobra, Policijska uprava u Novom Sadu uručila je građanima više od 50 hiljada putnih isprava, 45 hiljada ličnih karata, gotovo 79 hiljada saobraćajnih i 41. 500 vozačkih dozvola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona