KIĆU USMRTILI ZBOG JUŽNE TRIBINE Kako su skaj grupe pred likvidaciju dobijale nazive: "Soprano posao" preimenovan u "Kovid"

Z. Uskoković - N. Bijelić

28. 02. 2023. u 00:06

MARKU Miljkoviću i Veljku Belivuku južna tribina bila je bitna zbog kriminalnih poslova. Njihov cilj je bio da zagospodare ovim delom stadiona Partizana. Tražili su da njihovu prevlast i vođstvo priznaju ostale navijačke grupe, pre svih ona koju je predvodio Ljubomir Marković Kića.

КИЋУ УСМРТИЛИ ЗБОГ ЈУЖНЕ ТРИБИНЕ Како су скај групе пред ликвидацију добијале називе: Сопрано посао преименован у Ковид

Foto Tanjug

Tu je došlo do sukoba i odlučeno je da Kića bude ubijen i to samo zato što je uživao veliki ugled među navijačima. On je "vukao" te prave navijače, koje kriminal nije interesovao.

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin detaljno je opisao brojna ubistva (ne samo onih sedam nabrojanih u optužnici)iza kojih stoje pripadnici kriminalne grupe, predvođenje Veljkom Belivukom i markom Miljkovićem. Njima se sada sudi u Specijalnom sudu u Beogradu, cele protekle nedelje Hrvatin je iznosio svoja saznanja. 

- Tražili su da pričam sa Hemijom, jednim od vođa Zbranjenih da se vrate ali i da priznaju da su Principi glavni - ispričao je okrivljen saradnik. - U tim pričama smo se dotakli i Kiće. Markovićevi drugovi i prijatelji stalno su se raspitivali ko je mogao da ga ubije. Nisu mogli da veruju da je on likvidiran na takav, mafijaški način. Stalno su se rapsitivali o razlozima. 

Prema rečima Hrvatina, Miljković je posle ubistva Markovića pričao da ekipa "ima problem": 

- Tek sutradan su saznali da je jedna kamera sa benzinske pumpe mogla da snimi zločin, ali i Ljubomira Lainovića, koji je ubio Kiću. Miljković je sa Markom Budimirom otišao na pumpu i zatražio snimak. Predstavili su se kao inspektori. Imali su i policijske značke. To su bile originalne značke pripadnika MUP Srbije. Na jednoj je bio izbrušen broj. Radnik na pumpi im je rekao da ta kamera te večeri nije radila, pa su se smirili. 

Marković je ubijen 2.novembra 2019. godine, kada mu je, prema tvrdnjava dvojice okrivljenih saradnika Srđana Lalića i Bojana Hrvatina, po izlasku iz sportskog balona,prišao Ljubomir Lainović i ubio ga. Nalog su izdali Belivuk i Miljković. Lalić je, inače, bio izuzetno blizak sa Lainovićem, za koga tvrdi da je, takođe, ubijen po nalogu Belivuka i Miljkovića. 

Posle likvidacije Markovića, prema svedočenju okrivljenih saradnika, Lainović je bio i jedan od četvorice pucača u restoranu u Atini januara 2020. godine, kada su ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović, visokorangirani članovi "škaljarskog klana". Posle tog masakra u grčkom lokalu, Lainoviću se izgubio trag. Vodi se kao nestao, a Lalić je naveo da je ubijen.

Dobijali snimke i iz poznatih BG lokala

 Koliko su Belivuk i Miljković imali razgranutu infrastrukturu saradnika govori i podatak da su dobijali snimke čak i iz poznatih beogradskih lokala, kako bi pratili navike i kretanje buduće žrtve. Primer je i Aleksandar Šarac. 

- Njih dvojica su došli do video-zapisa iz "Butika 3" u Novom Beogradu - ispričao je Hrvatin. - U tom restoranu je bio Šarac sa prijateljima i porodicom. Oni su inače njega i Lazara Vukićevića smatrali za vođama grupe ljudi, koja hoće da ih ubije. Spremali su im likvidaciju. Miljković je bio opsednut Lazarem, dok se Belivuk više interesovao za Šarca.

Kako bi razotkrili članove grupe koja im, kako su verovali, radi o glavi, Belivuk i Miljković su organizovali kontrapraćenje. Tokom jedne od ovih akcija nabasali su i na Nikolu Mitića, koga su isti dan oteli, a potom i ubili. Jednu od ekipa činili su Bojan Hrvatin i sada optuženi Dejan Tešić, dok su drugu činili Nebojša Janković i Marko Budiimir, a treću Miloš Budimir i Srđan Lalić. 

- Meni je jednog trenutka javljeno da će doći Aleksa Stošić da pojačamo kontrapratnju - opisao je Hrvatin. - BIlo mi je smešno jer je došao obučen u Majicu i farmerke, dok je na nogama imao japanke. Bilo je jasno da on ni ne zna o kakvom se poslu radi. Belivuk i Miljković su znali da kriju šta se dešava. Pojedinosti smo znali braća Budimir, Lalić, Janković, Tešić i ja. Belivuk i Miljković su nam rekli da Stošiću ne pominjemo ni Lazara ni Šarca. 

Tokom kontrapratnje pripadnici kriminalne grupe uočili su crnu "hondu". Zaustavili su je i iz auta prinudno izvukli Nikolu Mitića. Prebačen je na stadion Partizana.

- Inače, proed Belivuka i Miloš Budimir je bio opsednut sa Šarcem - ispričao je okrivljeni saradnik Hrvatin. - Stalno mu se priviđao. Tako je, dok smo prebacivali Mitića na stadion, uznemireno vikao: "Šarac, Šarac... u kolima pored vas". Naravno, Šarca nije bilo nigde. Prepoznao bih ga, jer sam ga poznavao. Mitić nam je kasnije, tokom ispitivanja, rekao da ga je poslao Lazar da nas prati, a za Šarca je rekao da ga ne poznaje. 

"LAZAR POSAO", "ŠARAC POSAO", "SOPRANO POSAO"... 

Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin ispričao je da su za svaku otmicu, a kasnije i ubistvo, koje su pripremali, imali grupu na zaštićenoj palikaciji "skaj". Ona bi obično nosila ime po meti, a obuhvatala je ljude, koji su bili angažovnai na pripremi likvidacije. 

- Dok smo se bavili kontrapratnjom i hvatanjem Nikole Mitića, imali smo "skaj" grupu pod nazivom "Soprano posao", a Soprano je bio Veljko Belivuk na "skaju" - ispričao je Hrvatin. - Ova grupa je posle otmice i ubistva Mitića, preimenovana u "Kovid". Takođe, imali smo grupe sa imenima "Lazar posao", gde se pripremalo kidnapovanje Vukićevića, kao i "Šarac posao", za ovog drugog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!